Svennis: Jag har inte ljugit

FOTBOLL

Eriksson bryter tystnaden: ”Jag är så bekymrad över alla felaktiga spekulationer”

Sven-Göran Eriksson bröt i går en av sina viktigaste principer.

Och tystnaden.

– Jag vill klargöra att jag varken bekräftat eller dementerat något förhållande med miss Faria Alam.

Foto: Bryter mot sin princip Sven-Göran Eriksson bryter nu själv mot sin egen princip att inte uttala sig om sitt privatliv. I ett brev till media skriver han att han blivit irriterad över de kommentarer som refererats i media.

Gårdagens unika uttalande är frukten av de brittiska mediernas vilda spekulationer, dels i Sven-Göran Erikssons privatliv, dels i huruvida Svennis har någon framtid som Englands förbundskapten.

Via sin agent, Athole Still, levererade Sven-Göran Eriksson i går ett pressmeddelande:

– Jag bryter min policy att inte kommentera mitt privatliv för att jag är bekymrad över alla felaktiga kommentarer och uppgifter.

Frågan om han ljugit

I samma pressmeddelande tillbakavisar Svennis att han på något sätt skulle ha ljugit för sin arbetsgivare FA.

– Med anledning av FA:s kommande undersökning, tillkännagiven 27 juli av ”omständigheterna som ledde till att FA utfärdade ett juridiskt uttalande baserat på vilseledande information”, vill jag otvetydigt göra klart att med ovan policy har jag vid inget tillfälle kategoriskt bekräftat eller förnekat någon relation med Miss Faria Alam.

Kärnfrågan i affären är nu inte om Sven-Göran Eriksson – precis som hans chef Mark Palios – haft någon relation till Alam, utan om han försökt förneka det och därmed ljugit för sin arbetsgivare.

– Jag välkomnar möjligheten att diskutera dessa frågor med FA, meddelar Svennis med tanke på det extra möte som det engelska fotbollförbundet kommer att hålla med Eriksson den 5 augusti.

”This is nonsense”

Frågan som kommer att diskuteras – vad betydde det "This is nonsense" som Svennis uttalade tillfrågad av FA-direktören David Davis angående medias påstående om Erikssons affär med Alam?

Förnekade Eriksson affären, eller kommenterade han bara skriverierna?

– Varken jag eller mina rådgivare hade någon tidigare vetskap över huvud taget av uttalandet auktoriserat av FA på Miss Alams vägnar på måndag 19 juli, inte heller om pressmeddelandet utfärdat av FA lördag 24 juli, inte heller var varken jag eller mina rådgivare konsulterad på något sätt om innehållet i något av uttalandena.

Helomvändning

I det första uttalande förnekade FA med bestämdhet att Svennis haft en privat relation till den av FA anställda sekreteraren Faria Alam.

I pressmeddelandet fem dagar senare konfirmerar FA att så är fallet.

En helomvändning som sargat FA:s stolthet. Att tvingas dementera ett av sina egna pressmeddelanden är inget som ses med blida ögon.

Flera anställda på FA har uttalat sig i engelsk press och hävdat att Svennis ljugit för dem, fått dem att framstå som idioter och att lögnerna borde vara nog för att sparka Sven-Göran Eriksson.

Tillbaka på måndag

Själv var Sven-Göran Eriksson ännu i går kvar hemma på sin herrgård i Sunne. I shorts och med mobiltelefon i hand visade Svennis som vanligt upp sig en kort stund för paparazzifotograferna innan han återigen försvann in i huset.

På måndag är semestern över.

Då ska Svennis återigen vara tillbaka på FA:s kontor vid Soho Square i London.

BREVET TILL MEDIA – ORD FÖR ORD

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM