Herrlandslaget i fotboll

”Man kan inte älska fotboll hela tiden”

FOTBOLL

Mellberg om kritiken efter Albanien-matchen: Den var säkert befogad

Många ansåg att Olof Mellberg var Sveriges genomgående bästa spelare­ under sommarens fotbolls-EM.

En ligadebut och en VM-kvalmatch senare är han landslagets kanske mest kritiserade spelare.

Sportbladets Robert Laul hörde efter­ hur det känns.

– Man kan inte älska fotboll hela tiden, säger Olof Mellberg.

Det som krävdes för att Juventusbacken skulle gå från hyllad till hånad var att han kom på efterkälken i två dueller mot Alberto Gilardino i ligadebuten mot Fiorentina, samt att han i det därpå följande VM-kvalet mot Albanien hade på tok för hög felprocent i passningsspelet.

För att bemöta kritik av det slaget brukar fotbollsspelare vanligtvis linda in sig i långa och omständliga resonemang, men Olof Mellberg tar kritiken som en man, som det heter.

”Vet vilka passningar jag slog fel”

– Jag vet precis vad som gick bra och vad som gick dåligt. Jag behöver inte läsa tidningen för att veta vilka passningar jag slog rätt och vilka som gick fel. Det finns bitar vi kan förbättra över hela planen. Utan att veta exakt vilken kritik som kommit var den säkert befogad på sina håll.

När det gäller resultatet säger han:

– Resultatet ska kritiseras, det gör vi själva också. Resultatet är absolut inte godkänt. Vi kände under matchen att vi är bättre, man såg vilken respekt de har för oss, vilket lag på planen som ville vinna. Resultatet är varken bra eller godkänt.

Hur upplevde du matchen?

– Vi fick extremt mycket boll, Petter (Hansson) och jag. Det var ofta jag som tog fram bollen. Det var extremt stora ytor. I en perfekt värld uppstår ytorna mellan deras backlinje och mittfält i stället, och att Kim eller anfallarna får ytorna. Men där var det riktigt, riktigt trångt.

– Normalt sett försöker vi i backlinjen rulla bollen i högt tempo och få en förflyttning på motståndaren för att vänta in rätt läge, men det sket ju Albanien i, de stod kvar med en forward mot oss tre. Vi kunde ha rullat i 90 minuter, de hade ändå inte ändrat sina positioner. Vi kunde ha plockat ner en mittfältare för att låta honom slå passningen, men då hade vi fått en man mindre däruppe.

”Kräver mycket kommunikation”

Inför Ungern-matchen har ni snackat om att slå upp bollen snabbare.

– Jag vet att Lasse (Lagerbäck) varit inne på det. Vi ska analysera vidare ikväll. Det tar emot lite att slå den långa bollen när man känner att ytan inte finns. Man vill gärna spela bollen till en gubbe där man känner att den kan gå fram, inte bara dunka iväg en långboll. Men trots allt var det så vi skapade chanser när Zlatan plockade ner en långboll eller mittfältet vann en andraboll.

Det sägs att det nya spelsystemet satt igång mycket debatt och informellt snack bland er spelare?

– Det har mest varit positivt snack. Vi vill få det så bra som möjligt. Flera roller är helt nya och kräver mycket kommunikation och tydlighet. Därför känns det viktigt att vi pratar om det.

Vad händer med spelsystemet vid en förlust på onsdag?

– Ja…jag vet inte, det får du fråga Lasse om helt enkelt. Men vi ska se till att vinna.

Vill du köra vidare med det?

– Jag vill vinna matcher, det är roligt. Det blir annorlunda för oss där bak, både offensivt och defensivt. Det är roligt om det fungerar och framför allt när man vinner.

Du själv får ju en mycket mer utsatt roll när anfallsspelet prioriteras. Hur känns det?

– Senast sattes vi inte på några defensiva prov egentligen. Det blir mer när vi möter lag med två man på topp och offensiva kanter. Rent individuellt föredrar jag att spela mittback i en fyrbackslinje. Men det här är för att vi ska få mer folk framåt. Det blir framför allt jag och Petter som får täcka upp. Men jag vill inte se det som något negativt. Jag försöker ha en positiv inställning till både spelsystemet och min egen roll. Går man in med en negativ syn från början blir det inte bra. Det finns väldigt många positiva delar med 3–5–2.

”Vi har några som gör skillnaden”

Hur bra är Sverige i dag?

– Jag tycker vi är bra. Vi har många spelare som gör bra ifrån sig i sina klubblag och vi har några som kan göra skillnaden.

Du sa tidigare att du ”vill vinna, det är det som är roligt”. När det låser sig som mot Albanien … känner du att du gör det du älskar då?

– (skratt) Ja … fast man kan ju inte älska det hela tiden. Så fungerar det nog inte för er heller.

Mellberg – säsong för säsong

2004: ➕➕➕

Gör en okej säsong i både klubblag och landslag. Given i det bästa mästerskapslag Sverige haft under 2000-talet. Men missade straff mot Holland och fick lida för det.

2005: ➕➕➕

Är ordinarie under kvalet men är inblandad i samtliga mål Sverige släpper in i kvalet, bland annat den obegripliga handen som gav Kroatien straff. Men lagkapten Mellberg ledde Sverige till VM.

2006: ➕➕➕

Sverige gör ett klart godkänt VM och når åttondelsfinal där Tyskland blir för svåra. Mellberg avsäger sig lagkaptensuppdraget efter mästerskapet.

2007: ➕➕➕➕

Växer till en klippa under EM-kvalet och under hösten börjar det ryktas om en övergång från Aston Villa till storklubben Juventus.

2008: ➕➕➕➕

Juventusryktena visar sig stämma och under sommarens EM är Mellberg fortsatt en av Sveriges bästa spelare. Får dessvärre en olycklig start på höstsäsongen.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Herrlandslaget i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll