Svenska Champions League-kval genom tiderna

Publicerad:
Uppdaterad:

Helsingborg senast att lyckas

Foto: ANTONIO CALANNI
Helsingborg vidare i Champions League.

Det fanns en tid när IFK Göteborg var en fruktad klubb i Europa.

Det fanns en tid när två olika svenska lag nådde Champions League två år i rad.

Nu är en annan tid. En tid när Champions League är en avlägsen dröm. Även för IFK Göteborg.

Minns du de senaste kvalen?

1997: IFK Göteborgs senaste besök i den finaste av klubbturneringar efter seger mot Glasgow Rangers i kvalet. Det var dock inte samma IFK Göteborg som ett par år tidigare. Gruppen med Bayern München, Paris St Germain och Besiktas blev för svår. Totalt tog laget sex poäng efter seger hemma mot Besiktas och en stark 1–0-triumf borta mot Bayern München (bilden), men det räckte inte för vidare avancemang.

1998: Halmstad hade vunnit SM-guldet året innan efter alla år av blåvit dominans. De lyckades dock inte förvalta IFK Göteborgs arv i Europa utan åkte ut direkt i Champions League-kvalet mot bulgariska FC Liteks Lovech. Bulgarerna vann med 2–0 hemma. HBK hade sedan 2–0 på Örjans Vall, men med en kvart kvar reducerade gästerna och HBK var ute.

1999: AIK vann SM-guldet tack vare en stark defensiv. Den var ännu bättre året efter och därför räckte Nebojsa Novakovics (bilden) 1–0-mål mot AEK Aten i kvalet till Champions League-gruppspelet. Där väntade ”dödens grupp” Barcelona, Arsenal och Fiorentina. Förutom ett drömmål av Novakovic i hemma-matchen mot Barcelona fanns inte mycket att glädja sig åt. AIK tog en poäng (0–0, Fiorentina hemma) och domaren Alain Sars blev för alltid persona ingrata på Råsunda.

2000: Vitryska Bate Borisov avfärdades enkelt. Det var mot Inter som Michael Hansson och framförallt Sven Andersson skrev in sig i HIF:s historiebok. Hansson gjorde enda målet i mötet på Olympia och ”San Siro-Sven” räddade Alvaro Recobas straff i Milano. I gruppspelet väntade Paris SG, Rosenborg och Bayern München. HIF tog fem poäng, men slutade ändå sist i gruppen. Seger hemma mot Rosenborg (2–0) och oavgjort hemma mot PSG (1–1) i all ära. Mest meriterande var nog ändå 0–0-resultatet borta mot Bayern München som ju vann hela turneringen den säsongen.

2001: Åter var det HBK:s tur att kvala och det var inga problem mot Bohemians från Irland som slogs tillbaka med sammanlagt 4–1. Tyvärr återstod en kvalomgång till och där väntade Anderlecht. Efter en defensivt katastrofal insats hemma där laget förlorade med 2–3 räckte inte 1–1 i returen för avancemang.

2002: Hammarbys första SM-guld var historiskt. Således var kvalet till Champions League detsamma, av samma skäl, men inte alls lika roligt. I andra rundan fick Bajen en tuff lottning i form av Partizan Belgrad och serberna hade inga problem med de grönvita. Hemma blev det 4–0 och då hjälpte det inte att Bajen ryckte upp sig till returen och fick 1–1.

2003: Åter en motståndare från Stockholm för Partizan Belgrad. Den här gången Djurgården. Kanske hade Lothar Matteus mannar räknat med en lika enkel uppgift som mot Hammarby, men så blev det inte. Djurgården pressade Partizan. Efter 1–1 i Belgrad hade Djurgården ett bra läge, men två insläppta mål på Råsunda blev för tungt att bära för blåränderna. DIF ut på fler insläppta mål på hemmaplan.

2004: Ny möjlighet för Djurgården och den här gången blev lotten något lättare i den första rundan. FBK Kaunas från Litauen besegrades hemma med 2–0 och därmed räckte 0–0 borta för avancemang. Det blev betydligt tuffare i nästa runda. Minst sagt. Juventus väntade på laget från Sverige och chockades i Italien. Djurgården gjorde två mål och fick med sig 2–2 till returen. På Råsunda visade Juventus att de var numret större än svenska mästarna som hade varit med om viss turbulens, sparkade tränare och så vidare. Juve gjorde fyra mål på Råsunda och då hjälpte inte Johan Arnengs fullträff.

2005: Bästa läget på flera år. Det var alla experter och tyckare överens om MFF:s chanser att nå Champions League efter att laget klarat av israeliska Maccabi Haifa i andra kvalrundan. Det blev 2–2 borta och 3–2 hemma till MFF som nu mötte schweiziska FC Thun. Mötet i Schweiz blev dock en chock för MFF i allmänhet och Joseph Elanga (bilden) i synnerhet. Vänsterbacken bjöd på ett av de tre målen som MFF släppte in. Efter förlust hemma med 1–0 hade MFF ett svårt läge, men inget hade trott att det skulle bli så svårt som det blev. Thun krossade MFF och de himmelsblås misslyckande kallades ett fiasko. Thun visade sedan i gruppspelet att de inte var så dåliga som alla trodde och kom trea.

2006: Aj aj aj, Djurgården. Slovakiska MFK Ruzomberok lät som en klart överkomlig motståndare i den andra kvalomgången och många hade redan börjat fundera på om CSKA Moskva var möjliga att rubba. Men Ruzomberok visade ingen respekt för Djurgården utan vann hemma med 3–1. Djurgården vann visserligen hemma med 1–0, men det räckte inte. Slovakerna åkte sedan ut med sammanlagt 5–0 mot CSKA Moskva.

2007:

På grund av de usla insatserna av svenska lag i Europacuperna tvingades Elfsborg starta redan i första kvalrundan. Nordirländska Linfield stod emot bra. Elfsborg tog sig vidare via 1–0 hemma. I andra rundan stod Boråsgänget för en stark insats mot ungerska Debreceni. Seger borta med 1–0 och sedan 0–0 hemma tog laget till drömmatchen mot Valencia. Mötet på Mestalla blev dock till en mardröm. Ett paralyserat Elfsborg blev fullständigt söndersprunget, upprullat och utklassat. Uppryckning på Borås Arena, men ändå förlust med sammanlagt 5–1.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM