Ljungskiles protestbrev

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs klubbens skrivelse till förbundet

Ljungskile SK har tröttnat på hur klubben behandlas av SvFF och SEF:

Det får vara nog nu . Sedan Ljungskile SK spelade upp sig i allsvenskan förra året har klubben mött oväntat motstånd vid sidan om planen. Svenska Fotbollförbundets motto är ”En förening i varje by, fotboll för alla”. Tyvärr verkar inte allsvenskan vara för alla, även om man har kvalificerat sig för den på sportslig väg. Förbundet har ålagt klubben med straff, det har framförts hot och det har getts tvivelaktiga råd. Senast i raden av straff är nu beslutet att stänga av klubbens A-lags tränare David Wilson i ytterligare två matcher.

Disciplinnämnden beslutade den 30 september att stänga av vår tränare i ytterligare 2 matcher. Beslutet fick vi via media innan det kom inblandade parter tillkänna i klubben. Nämndens ordförande hade uttalat sig för samma TV-kanal som också försåg nämnden med tv-bilderna från matchen mot Trelleborg.

Enligt nämnden är det tv-bilderna som har varit bevis för den nya bestraffningen. Hur har TV4 samarbetat med nämnden kring bevisningen? Har man fått råmaterialet eller endast den vinklade och redigerade filmen?

Det är ofattbart att disciplinnämnden kan straffa en klubb utifrån misstankar och inte fakta. Men det visar hur svensk fotboll fungerar. Vi som klubb kan inte åberopa tv-bilder som bevisning men förbundet kan tydligen göra det. Att man dessutom går ut med beslutet till pressen innan klubbens representanter har blivit informerade kan inte anses som professionellt. Det finns även risk för jäv då representanter från t.ex. Gefle IF och GIF Sundsvall sitter med i nämnden.

Även om de inte var med och tog det formella beslutet kan dom påverka övriga ledamöter. Varför bordlades frågan vid förra mötet? Var det för att straffet skulle kunna träda i kraft i just mötet mot Gefle?

Det här straffet på 3 matchers avstängning i seriens absoluta avgörande är ett enligt oss ett av de hårdaste straffen som drabbat en klubb. Det kan få enorma ekonomiska konsekvenser för Ljungskile SK. Men det är inte första gången vi straffas hårdare än andra. Förra året hade vi placerat ett antal reklamskyltar på fel plats i samband med matchen mot Falkenbergs FF. Vi blev varse om detta under första halvlek och i paus åtgärdade vi vårt misstag. Trots det straffades vi med 100 000 kronor i böter.

Vi vill ställa det straffet i jämförelse med 10 000 kronor i böter när pyrotekniska föremål används inne på läktarna. Eller när AIK fick 25 000 kronor i böter efter händelserna under derbyt mot Hammarby den 14 april i år.

Jämför hur ett straff på 25 000 kr känns för en klubb som AIK med en omsättning en bra bit över 100 miljoner kronor med hur 100 000 kr påverkar oss med en omsättning på ca 20 miljoner kronor.

Pyroteknik är ett direkt hot mot andra människors säkerhet, föremålen som kastades in mot spelarna i derbyt är också en fara för andra. Den matchen avbröts eftersom man inte kunde garantera spelarnas säkerhet.

Felaktigt placerade skyltar är enligt förbundet avsevärt värre än att inte kunna garantera andra människors säkerhet. I alla fall om man är en av Sveriges största klubbar. Inte om man är den minsta i allsvenskan. För när det var dags för oss att möta IFK Göteborg den 25 april i år blev vi dagen innan uppringda och hotade med 500 000 kr i böter eller till och med att bli utslängda ur allsvenskan om vi inte klarade säkerheten. För att hjälpa oss med detta rekommenderades vi att anlita det säkerhetsbolag som Djurgården anlitade tidigare i år. Alla som följer svensk fotboll vet vad Djurgårdens anlitade vakter gjorde mot klubbens egna supportrar.

Nu vill vi lyfta upp hur vi behandlas av företrädare för svensk fotboll. Det sker så mycket bakom kulisserna som kan ifrågasättas. En ideell förening som Ljungskile SK straffas hårdare än storklubbarna.

Sett utifrån den senaste diskussionen kring publiktappet i Allsvenskan kan detta beslut vara viktigt. Då får man bort ett lag med låga publiksiffror. Sedan kan man samtidigt sänka straffet för Hammarby för att inte tappa publik eller göra sig ovän med en klubb som har höga publiksiffror.

Kalla oss gärna naiva men vi trodde att allsvenskan skulle avgöras på planen. Inte att den skall avgöras av företrädare både från förbundet eller andra konkurrerande föreningar till oss. Det får vara nog nu. Vi vill lyfta upp hur klubben behandlas och att vi måste slåss för vår existens på alla håll.

Lars Bergdahl, ordförande Ljungskile.
Jonas Algotsson, medieansvarig

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN