Normans attack mot Elmanders lön

”I fotbollsbranschen går det tydligen att vräka ut löner till spelare som inte tillhör de bästa”

Johan Elmander på Reebook Stadium med Bolton Wanderers halsduk.
Johan Elmander på Reebook Stadium med Bolton Wanderers halsduk.

Johan Elmander, 27, får en årslön på 40 miljoner kronor i Bolton.

Något som förre tennisstjärnan Magnus Norman, 32, anser är helt galet.

– I fotbollsbranschen går det tydligen att fullkomligt vräka ut löner till spelare som inte tillhör de bästa i världen, säger han.

Magnus Norman är skeptisk till de höga lönerna inom fotbollen.
Magnus Norman är skeptisk till de höga lönerna inom fotbollen.

För några veckor sedan presenterades landslagsanfallaren Johan Elmander som nyförvärv i Bolton Wanderers. Det lukrativa treårskontrakt med Premier League-klubben är värt 120 miljoner kronor.

Förre tennisstjärnan Magnus Norman, som i dag jobbar som kapitalförvaltare, noterade summan – och reagerade.

”Finansmarknaden skakar”

– Det är inte Milan han ska spela i, utan Bolton Wanderers. Hela finansmarknaden skakar och ett företag som Sony Ericsson gör miljardförluster på grund av den vikande ekonomin. Men i fotbollsbranschen går det tydligen att fullkomligt vräka ut löner till spelare som inte tillhör de bästa i världen, säger Norman till GP.

– Detta ska inte ses som någon kritik mot Johan Elmander på något vis, däremot fattar jag inte hur fotbollen kan hålla på och betala sådana här löner, fortsätter Norman som under sin tenniskarriär spelade in 27 miljoner kronor i prispengar.

”Behöver inte prestera”

Norman anser att lönerna inom fotbollen borde vara prestationsbaserade, som inom golf och tennis.

– Att en spelare får betalt för antal spelade matcher och antal gjorda mål borde vara en självklarhet. Nu kan en kille skriva på ett kontrakt, hämta ut en hög lön – men utan att han

behöver prestera något, säger Norman som även anser att herrarnas prispott i stora tennisturneringar borde vara större än damernas.

– Killarna drar mycket mer publik och spelar längre matcher. Därför ska också killarna tjäna mer, säger Norman till Göteborgs-Posten.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.