”Vi är den nya generationen”

FOTBOLL

Landslaget klart för EM – med tre debutanter på plan

Foto: Redo att ta steget Sara Lindén, Kosovare Asllani och Louise Fors fick chansen mot Rumänien i går. Nazanin Vaseghpanah (i blått) hoppas få förbundskapten Dennerbys förtroende mot Irland på onsdag. ”Vi vill visa att damfotboll är kul”, säger hon.

Här är den nya kvartetten som ska föra damfotbollen tillbaka till 2006 års höjder. Tre av dem debuterade i landslaget i 2–0-segern mot Rumänien.

– Vi gjorde det minst lika bra som de etablerade, säger Kosovare Assllani, 19.

Sverige hade redan kvalificerat sig till nästa sommars EM-slutspel. Men kvalsegern mot Rumänien i går var långt ifrån betydelselös: framtiden visade upp sig när tre spelare fick göra sina första landslagsminuter.

– Alla tre gjorde bra ifrån sig. Minst lika bra som de som brukar spela. Jag ville göra några mål men jag får ha tålamod, säger Linköpings Kosovare Asllani som fick 70 minuter.

”Här för att visa oss”

På sin högerkant irriterade Asllani motståndarna med frenetiska löpningar och bra en mot en-aktioner.

– Jag hatar det defensiva arbetet, jag försöker stanna däruppe så ofta det går, haha.

Efter hennes 70 minuter kom en annan debutant in:

– Vi är här för att visa upp våra kvalitéer. Jag började nervöst men sedan gjorde jag det enkelt för mig, säger Kopparberg/Göteborgs Sara Lindén, 25.

Trots nykomlingarna var det etablerade Therese Sjögran och Nilla Fischer som efter 18 minuter hade avgjort matchen med varsitt mål.

Tre tekniker

Gårdagskvällens tredje debutant, AIK:s 18-åring Louise Fors, bytte av Fischer efter en dryg timme.

– Jag tror att alla vi fyra kommer vara etablerade i landslaget i framtiden, det här var en bra erfarenhet, säger hon.

– En attraktiv fotboll lockar mer folk. Jag försöker att tänka på det, vill ju bjuda på tekniska saker och så. Vi tre är tekniska på ett annat sätt än de som redan är etablerade i landslaget.

”Den nya generatio

På läktaren på Swedbank Park i Västerås satt Hammarbys Nazanin Vaseghpanah. Den fjärde debutanten i landslagstruppen.

– Jag hoppas att min chans kommer på onsdag (sista kvalmatchen, mot Irland i Trelleborg). Vi är här för att vi är bra spelare och vi skäms inte för att säga det. Vi är den nya generationen, säger hon.

Jonatan Fast