AIK:s hjältar: Goitom – och trasig vattenspridare

Foto: Sören Andersson/TT

avFrida Fagerlund, Kristoffer Bergström

FOTBOLL

AIK slog BP med 2–0 och rycker åt sig fem poängs ledning i allsvenskan.

Stor matchhjälte: tvåmålsskytten Henok Goitom.

Liten matchhjälte: en trasig vattenspridare som låg bakom tvåan.

Henok Goitom trivs med att möta BP. Genom åren hade AIK-anfallaren gjort fem mål mot de rödsvarta, men det var innan söndagens drabbning på Grimsta.

Nu är det sju.

För AIK manövrerade tämligen enkelt ut hemmalaget. I första halvlek slog Daniel Sundgren ett inlägg som Goitom skallade in i bortre hörnet. I minut 56 stod Kristoffer Olsson för en kontrollerad lyftning i djupled. Bollen stannade upp i studsen, så Goitom hann först och stötte in den bredvid BP-målvakten Nikola Petric.

– Det var dags att göra mål på ett annat sätt än fötterna, säger Goitom och syftar på sitt första mål.

33-åringen, som tog över som lagkapten inför säsongen efter att Nils-Eric Johansson tvingats avsluta karriären, känner sig i bra form.

– Ja, den känns bra. Det var lite jobbigt att ha problem med ena knäet under våren, men det kunde man inte säga utåt, man ville inte att folk skulle veta om att man hade det. Jag tycker att jag dolde det bra, säger Goitom.

– Nu känner man sig skadefri igen. Lite lätt så där, som en fjäril.

Leder allsvenskan med fem poäng

Henok Goitom hade små problem med tajmning och tillslag under våren, men har i sommar gjort fem mål och står nu på totalt sju. Efter segern berömmer tränaren Rikard Norling sin spelare.

– Det som är intressant är att vi hade en lagkapten i ”Nisse” Johansson som var med på varenda träning, varenda övning. I varenda match var han tillgänglig att ta ut och spelade oftast. När Henok kom från Vasalund så var han mil ifrån den möjligheten, säger Norling.

– Men nu är han där, att han har varit ute på träningsplanen väldigt länge bak i tiden. Sen är han skillnaden i match och spelar matcher ut. Det är någonting som... jag vettefasen om jag trodde det skulle bli så långt gånget i och med att han ändå har passerat 30. Hatten av så här långt.

I C More avslöjade Rikard Norling en liten detalj som kom att spela stor roll i mötet med BP:

– Vattenspridarna gick sönder i paus, så att de inte kunde vattna. Om man ser vårt 2–0 så är det på grund av att de inte kunde vattna. Den studsar upp. Så kan det gå.

AIK är fortsatt obesegrat i årets seriespel och har 30 raka utan förlust i allsvenskan. De tre pinnarna gör att laget drygar ut ledningen i den allsvenska tabellen. Nu är gapet fem poäng till tvåan Hammarby, som har en match mindre spelad och på måndag möter Örebro.

Nytt publikrekord på Grimsta

Svartgula gulddrömmar, alltså? Ja, men nyckeln till att nå dit är än så länge följande:

–Jag skulle säga tre saker: disciplinen i försvarsspelet, kvalitet offensivt och att vi hela tiden är ödmjuka inför varje match, oavsett vilka vi möter, säger Henok Goitom.

– Det är så lätt att komma hit och tro att man ska få tre poäng utan att göra hela jobbet. Det går inte.

Noterbart från matchen är att BP:s tränare Luis Pimenta visades upp på läktaren i första halvlek. Där var det trångt, för 6 820 personer hade löst biljett, vilket är nytt publikrekord på Grimsta.

Alla skytteligavinnare i allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM