Domen mot Kingsley Sarfo

Kingsley Sarfo överklagar till Högsta domstolen 

Överklagar till HD: ”Var redan överens om det”

Av: 

Simon Sjöstrand

Susanna Nygren

FOTBOLL

Fotbollsspelaren Kingsley Sarfo döms till två år och åtta månaders fängelse av hovrätten för våldtäkt mot barn.

Domen kommer att överklagas till Högsta domstolen.

Den allsvenske spelaren Kingsley Sarfo dömdes på tisdagen till två år och åtta månaders fängelse för våldtäkt mot barn. Hovrätten fastställde tingsrättens dom, utan några ändringar.

Men Sarfo har inte gett upp och vill bli frikänd i högre instans.

– Vi kommer söka prövningstillstånd i Högsta domstolen. Jag vill pröva frågan om flickans ålder i högsta instans, säger Mikael Sundman, försvarsadvokat.

Kingsley Sarfo häktades i slutet av januari misstänkt för våldtäkt mot barn. Åklagaren hävdade att fotbollsspelaren hade haft sex med en flicka under 15 år vid två tillfällen – vilket räknas som våldtäkt mot barn. Våldtäkterna skulle ha ägt rum dels i en lägenhet där andra fotbollsspelare bodde och dels på en toalett i Folkets park i Malmö.

Sarfo har erkänt att han hade sex med flickan men sagt att han inte visste att hon var så ung. Han hävdade också att samlaget ska ha ägt rum vid ett annat tillfälle – som han inte var åtalad för.

Den förklaringen köpte inte tingsrätten utan dömde honom till två år och åtta månaders fängelse och utvisning i tio år.

Domen överklagades och i dag, tisdag, kom beskedet:

Hovrätten fastställer tingsrättens dom utan några ändringar.

Även hovrätten anser att det är bevisat att flickan vid samlagen var under 15 år och att fotbollsspelaren visste om det.

Försvarsadvokat Mikael Sundman anser däremot att det fortfarande finns tveksamheter kring flickans ålder och att detta måste prövas i högre instans.

– Vad krävs i en rättegång för att kunna godtaga påstående om en viss ålder – när åldern har en faktisk betydelse för om det är ett brott eller inte? Så vi kommer kämpa vidare och försöka ta detta vidare till Högsta domstolen, säger Mikael Sundman.

Mycket står på spel för Kingsley Sarfo som har gått från att vara en mångmiljonvärvning i Malmö FF till en dömd brottsling utan fotbollskontrakt.

Det är också tydligt att han är beredd att kämpa in i det sista för att rädda sitt skamfilade rykte. Redan innan hovrättsdomen hade Kingsley Sarfo bestämt sig för att försöka ta det till Högsta domstolen om så krävdes.

– I detta läget är det allvarligt för hans karriär. Men skulle det beviljas ett prövningstillstånd i Högsta domstolen så är frågan helt öppen. Beviljas en sådan prövning då är det en signal att detta inte är helt klart som korvspad, säger Mikael Sundman.

Mikael Sundman berättar att Kingsley Sarfo har haft svårt att acceptera sin inlåsning.

– Man kan ju själv tänka sig hur det skulle kännas om man är en sportsman – när man är van att träna och tävla – att inte få utrymme för det kroppen vill och det hjärnan vill. Det är så klart jobbigt.

”Försvårar processen”

Åklagare Rikard Darell är nöjd med att hovrätten har fastställt tingsrättens dom. Han konstaterar att fallet har varit komplicerat att driva då Sarfos försvarsadvokat legat på och hela tiden kommit med nya bevis.

– Något vittne hördes till och med för första gången under förhandlingen. Det försvårar processen. Som tur är har jag haft en duktig utredare från polisen som direkt har kunnat ta tag i det under rättegången, säger Rikard Darell, åklagare.

Han har inga synpunkter på att Kingsley Sarfo kommer överklaga till Högsta domstolen men menar att frågan om flickans ålder är utredd.

– Vi har inhämtat en kopia på flickans födelsebevis. Dessutom har vi hört hennes mamma och en annan person. Så det har aldrig funnits någon konkret anledning att bevisa hennes ålder.

”Inget utrymme för tvivel”

Inför rättegången i hovrätten valde försvaret att kalla tre nya vittnen. Enligt Sarfo skulle de kunna bevisa att han inte haft samlag med flickan vid den tidpunkt som påståtts.

Men det köpte inte hovrätten.

– Uppgifterna från de nya vittnena i hovrätten är inte oförenliga med vad flickan berättat och lämnar inget utrymme för tvivel att de haft samlag på det sätt hon berättat, säger hovrättsrådet Bob Nilsson Hjorth i en kommentar.

Förutom fängelse så döms Kingsley Sarfo att betala 150 000 kronor i skadestånd till flickan. Efter avtjänat straff ska han dessutom utvisas och får inte återvända till Sverige på tio år.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Domen mot Kingsley Sarfo

LÄS VIDARE

Kindberg i lång intervju efter friande domen: ”Östersund förkastade, fördrev och pissade på mig”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Domen mot Kingsley Sarfo

Allsvenskan i fotboll

Kingsley Sarfo

Brott

Malmö FF

Högsta domstolen

Våldtäkt mot barn