Efter rekordflytten: Finns inte med i Dortmunds planer

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

I januari 2017 skrev Alexander Isak på för Borussia Dortmund och blev allsvenskans dyraste försäljning genom tiderna.

Sedan dess har 18-åringen gjort 13 framträdanden och spelat totalt 280 minuter för den tyska storklubben.

Inför starten av Bundesliga har Sportbladet pratat med Ruhr Nachrichten-journalisten Tobias Jöhren och U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson om situationen Alexander Isak hamnat i.

– Han är inte någon del av den nye tränaren Lucien Favres planer, säger Jöhren.

I cupmötet mot Sportfreunde Lotte den 14 mars 2017 debuterade Alexander Isak för Borussia Dortmund. Den då 17-årige Isak fick göra ett inhopp i den 86:e minuten - och gjorde sin första match i den tyska storklubbens seniorlag.

Sedan den kvällen har nästan ett och ett halvt år passerat. För Alexander Isak har speltiden dock varit skral. Det har blott blivit tolv matcher till för den svenske stortalangen - varav två från start.

– Han var väldigt dyr. Han kostade mellan 8,5 och 10 miljoner euro att köpa från AIK. Han kom med stora förhoppningar från supportrarna och han hypades upp som en ny Zlatan Ibrahimovic. Jag vet att det är stora ord men tråkigt nog har han inte bevisat tillräckligt än, säger Tobias Jöhren, journalist på tidningen Ruhr Nachrichten och en av lokalreportrarna som följer Borussia Dortmund allra närmast, när Sportbladet når honom.

Zlatan Ibrahimovic var det ja.

Foto: Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA / BVB
Hans-Joachim Watzke, Alexander Isak och Michael Zorc 23 januari i fjol.

Skulle ersätta Aubameyang

Det var hans rekord från 2001 som Alexander Isak raderade när han presenterades av Borussia Dortmund den 23 januari 2017. När affären gick igenom cirkulerade medieuppgifter om en övergångssumma på 85–90 miljoner kronor. I boken ”Allsvenskan enligt Lundh” skriver journalisten Olof Lundh dock att AIK redan mottagit 110–115 miljoner kronor - en summa som också kan komma att stiga.

– De kan inte bara slänga iväg de pengarna. Utan de måste ha sett någonting i honom och jag kommer ihåg hur det ryktades att Real Madrid och Bayern (München) också var intresserade. De var faktiskt väldigt stolta över att kunna presentera honom.

– De hade definitivt tron på att han kunde bli en startspelare. Redan då visste de att Pierre-Emerick Aubameyang skulle lämna klubben en dag. När det skulle hända hade de hoppats att Isak kommit in i det och kanske kunde bli killen som tog över efter Aubameyang. Men de har fått inse att han inte ens är nära för tillfället, säger Tobias Jöhren.

Även om antalet spelade matcher och minuter varit få ska det inte glömmas bort att Alexander Isak tagit steg i sin utveckling sedan flytten till Tyskland.

Förbundskaptenen: ”Behöver spela mer”

– Jag tycker i alla fall han gått framåt. Han har blivit en bättre spelare. Det har han visat när han varit med oss och spelat. Sen är det solklart: för att gynna sin egen utveckling behöver han spela ännu mer, för att bli ännu bättre. Där hjälper inte träningen till. Det kan vara okej ett kortare tag och man kan jobba vidare med att acklimatisera sig till det höga tempot, de nya lagkamraterna och så vidare. Det kan vara en utveckling i det, säger Roland Nilsson, förbundskapten i U21-landslaget, och fortsätter:

– Men när han väl fått acklimatiseringen gäller det att få speltid och fortsätta utvecklas genom att få lärdom i själva spelet. Där han måste prestera vecka ut och vecka in. Det är lite annorlunda att spela lite nu och då. Man hamnar i en annan situation med lite annan press på en.

När Alexander Isak lämnade AIK och allsvenskan var den allmänna bilden att han flyttade till en välskött storklubb, där förtroendet för honom var stort.

De senaste åren har dock varit smått kaotiska för klubben - vilket speglat av sig på det dryga ett och ett halvt år som anfallaren varit i klubben.

Foto: Guido Kirchner / TT / NTB Scanpix
Ett av få framträdanden i Bundesliga för Alexander Isak.

Tränaren såg inte behovet

Tränare vid Isaks ankomst var Thomas Tuchel, som enligt Tobias Jöhren inte var involverad i köpet och inte ansåg sig vara i behov av svensken. Förra säsongen hann Borussia Dortmund med att avverka ytterligare två tränare, och lyckades knipa en Champions League-plats enbart i kraft av bättre målskillnad än Bayer Leverkusen.

– Då han är 18 år är det väldigt viktigt för mig att inte glömma bort att han är en ung spelare som kom till ett främmande land med ett främmande språk. Det måste vara ett stort steg.

– Jag vill inte skydda honom men man ser hur vissa journalister nöjer sig med att konstatera att han kommer bli en stor spelare eller är ett stort misslyckade. Det är lite väl enkelt. Det finns anledningar till varför han hade det svårt när han kom till Dortmund.

Anfallaren själv har varit fåordig sedan utlandsflytten. Intervjuerna har varit lätträknade och tonåringen har inte velat yttra sig i några större ordalag om tiden i Tyskland.

– Min utveckling är det viktigaste och jag vill hjälpa laget att ta fler vinster och att spela så mycket som möjligt. Det är det jag siktar på, och sedan får vi se vad som händer utifrån mina prestationer, berättade 18-åringen för Svenskafans.com i vintras.

Trots problem med både målskyttet och de fysiska Bundesliga-försvaren trodde många att Alexander Isak i sommar skulle få chansen på riktigt i Borussia Dortmund.

Fick stå vid sidan - under träningen

När klubben legat på försäsongsläger i de schweiziska alperna har svensken varit den enda renodlade anfallaren i truppen. Men inte heller hans fjärde tränare under tiden i Tyskland, Lucien Favre, har visat något större förtroende för 18-åringen. Snarare tvärtom.

– Det är väldigt uppenbart, och blev klart, att han inte är någon del av den nye tränaren Favres planer när de åkte till Schweiz i åtta dagar. De hade tre träningsmatcher och vad jag kan minnas fick Isak drygt tio minuter. Sammanlagt i de tre matcherna. Då var det redan klart att han inte kommer få några chanser under den nya säsongen.

– När den nya tränaren ville spela elva mot elva på träningen var det 22 spelare som fick träna medan några skadade spelare befann sig vid sidan av planen. Alex Isak var frisk och kry men han fick faktiskt stå vid sidan av planen och titta på när 22 friska spelare spelade elva mot elva. Så fort de har träning med hela laget syns Alex Isak inte till mer, då han inte finns med bland de 22 första spelarna eller något sånt.

Foto: BILDBYRÅN

”Lätt att glömma bort hur ung han är”

Roland Nilsson:

– Han har tränat hårt nu under försäsongen och legat i. Sen har han spelat litegrann i träningsmatcherna men inte fått vara med nu i slutet. Vi får se hur det kommer gå för han när ligan sätter igång.

Då Alexander Isak inte verkar finnas med i Lucien Favres planer och knappt har spelat någon fotboll, mer än i reservlaget, sedan flytten från AIK vore det ingen större skräll om 18-åringen lämnar Borussia Dortmund i sommar.

I första hand är det en låneaffär som sägs vara på tapeten.

– Det är viktigt att komma ihåg att han under 18 månader i stort sett inte spelat någonting. Han behöver få matchrytm, självförtroende och framgång - såväl för laget som i sin roll som anfallare - han behöver göra mål. Få tillbaka känslan över hur det är att göra mål, säger Jöhren och fortsätter:

– Det är rätt viktigt för honom. Men det är rätt svårt att få iväg honom nånstans. Å ena sidan spenderade de mycket pengar men å andra sidan kommer han för tillfället inte få några chanser i Dortmund. Han behöver ett nytt steg, en ny utmaning på något vis.

”Hans talang är uppenbar”

Även från förbundets håll följer de utvecklingen.

– Det är klart att vi vill att alla spelare ska spela så mycket som möjligt. Det gynnar deras utveckling. Så är det ju även för Alex och som sagt hoppas vi att han får speltid och så vidare. Vi vet också situationen han är i tillsammans med många andra, tyvärr.

Är ni oroade över att han inte får mer speltid?

– Vi kan inte göra så mycket åt det från vårt håll. Han är i sin klubb och där får han jobba med vad han behöver för att få speltid helt enkelt. Ligga i på träningar och utvecklas där, sen får vi väl se om det händer nåt för hans egen del då.

Händer nåt för egen del: Syftar du på att han får mer speltid eller ett klubbyte?

– Antingen tycker de att han ska lånas ut och hjälper till med det. Eller så får han speltid i klubben. Vi styr ju ingenting utan lånar bara spelarna. Vi kan inte mer än prata med spelaren och stöttar så mycket vi kan från vårt håll. Det är som sagt fler än Alex som hamnat i samma situation. Det är tufft för våra unga spelare.

I början av veckan uttalade sig Lucien Favre om sin svenske adept.

– Ibland är det lätt att glömma bort hur ung Isak är. Hans talang är uppenbar men det är inte enkelt i hans ålder. Du går igenom upp- och nergångar men det kommer med tiden, sa tränaren på en presskonferens enligt ESPN.

Ute efter försäljning?

Även om det är en eventuell låneaffär som ser ut att vara aktuell pekar uppgifter i Tyskland på att Alexander Isak kan vara ute efter en permanent flytt från Borussia Dortmund.

Hindret? Prislappen.

– Vad jag hör vill hans agent inte ha honom i en klubb i ett halvår eller ett år. Han vill faktiskt sälja honom någonstans. Men det är svårt för Borussia Dortmund. Nu får de kanske en eller två miljoner euro för honom. Han har ett rätt långt kontrakt, till 2022. De hoppas att han kan få speltid någon annanstans, få självförtroende och komma tillbaka som en bättre spelare, som kommit lite längre i sin utveckling, säger Jöhren.

Inte heller Borussia Dortmund är främmande för att sälja Alexander Isak, det menar åtminstone Tobias Jöhren.

– De kommer sälja om pengarna är de rätta men de ser ingen som är redo att erbjuda tillräckligt mycket pengar, det är åtminstone så jag förstått det. Jag skulle inte bli förvånad om han är en av killarna som lämnar under de sista minuterna av transferfönstret.

Borussia Dortmund möter RB Leipzig i Bundesliga-premiären klockan 18:00 på söndag.

De har vunnit Champions League på 2010-talet 00:58
Publicerad: