Svaret till Svensson: Inte det som räknas

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Sundhage slår tillbaka

Anders Svensson vill inte jämföra herr- och damfotboll men menar att det är herrlandslagets inkomster som finansierar damlandslaget.

Nu svarar damernas förbundskapten Pia Sundhage på uttalandet.

– Då kan jag säga så här: om man vill kalla sig för nationalsporten så innefattar det småpojkar, småflickor, stora och starka damer och några goa gubbar. Det är hela fotbollen, säger Sundhage till TV4.

Svenska fotbollförbundets uppmärksammade bil-present till Anders Svensson i samband med Fotbollsgalan väckte stor debatt i Fotbollssverige. Men inte bara om själva presenten.

”Damlandslaget är en ren förlustaffär”

Damlandslagets Therese Sjögran, med fler landskamper än Svensson, fick ingen bil. I en intervju med Sportbladet nyligen sa Svensson att Sjögran också borde fått en bil men 37-åringen menade samtidigt att herr- och damfotboll inte ska jämföras.

– Det tycker jag att man ska sluta med. Det går tyvärr inte. I en perfekt värld hade det varit samma löner och samma intresse och lika mycket publik och sponsorer. Men nu fungerar inte verkligheten så, sa Anders Svensson.

– Jag förstår jämställdhet och så, men marknaden styr, det är ju så. Jag vill verkligen betona att i en perfekt värld hade det varit samma intresse och samma löner. Då hade det inte varit något tjat. De tränar ju precis lika mycket som vi gör. Dessutom måste många av dem jobba vid sidan av, det är otroligt imponerande. Men damlandslaget är en ren förlust medan herrlands­laget drar in massa pengar som gör att dam- och ungdomslandslagen kan åka på sina resor.

”Inte bara det som räknas”

När Sportbladet talade med Pia Sundhage kort efter intervjun ville inte damernas förbundskapten kommentera uttalandet innan hon läst hela artikeln. I lördagens Nyhetsmorgon svarade hon.

– Då kan jag säga så här: om man vill kalla sig för nationalsporten så innefattar det småpojkar, småflickor, stora och starka damer och några goa gubbar. Det är hela fotbollen. Det kan inte vara så att bara de som drar in pengar, att det är det som räknas. För vi har utbildning, föreningsidé och jag kan hålla på så här hur länge som helst. Så ska man heta och tycka och stå för något, det är därför jag säger värdegrund, hur viktigt det är att vi vill vara nationalsporten, den som fotbollen som berör.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN