Tidning: ”Dagen då fotbollen dog”

Uppdaterad 2013-10-23 | Publicerad 2013-10-22

Brittiska medier bedrövade över att antingen Zlatan Ibrahmovic eller Cristiano Ronaldo missar VM

I dag basunerar The Telegraph ut att VM kommer att bli fattigare utan antingen Zlatan Ibrahimovic eller Cristiano Ronaldo.

Sverige lottades mot Portugal i playoff och journalisten Kristian Walsh beskriver det som "dagen då fotbollen dog".

– Båda borde vara där. De är karaktärer, de tillhör världens topp tio bästa spelare, skriver han.

Cristiano Ronaldo eller Zlatan Ibrahimovic kommer inte att spela VM i Brasilien.

I går rapporterade Sportbladet om hur den interna matchen mellan Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic dominerar i utländska medier.

Och debatten fortsätter. BBC-, ESPN- och Telegraph-reportern Kristian Walsh har i dag en lång krönika i The Telegraph om "misären" att antingen Zlatan Ibrahimovic eller Cristiano Ronaldo kommer att missa VM i Brasilien.

"Markera måndag som den dag som fotbollen dog, efter eländet att den schweiziske anfallaren Alexander Frei med sina vårdslösa, spadliknande händer gav antingen Sverige eller Portugal en sommar av ånger och allmänheten en sommar utan antingen Cristiano Ronaldo eller Zlatan Ibrahimovic", skriver han.

"Ibrahimovics första fotbollstränare var Mr Miyagi"

Han fortsätter vidare att hylla Ronaldos högfärdighet – och Ibrahimovics konstmål.

"Ronaldo gör 100 mål per säsong, men Ibrahimovic gör mål med skorpionsparkar som om hans första fotbollstränare var Mr Miyagi (fiktiv karatemästare, red. anm). Han är en 195 centimeter lång akrobat som är kapabel till att slå cykelsparkar över huvudet från 36 meter och han hatar Pep Guardiola bara för att. De är karaktärer, de tillhör världens topp tio bästa spelare", skriver han.

Ger känga åt Toivonen

Walsh skriver att både Ibrahimovic och Ronaldo borde vara i VM – men att de är lamslagna av sina landsmän.

"Ronaldo skiner, springer diagonalt, men crossbollen från Vieirinha är inte exakt nog. Zlatan tar ned bollen med bröstet och flippar den nonchalant bakom sig samtidigt som han tittar åt ett annat håll, men Ola Toivonen är inte på samma sida. Han läser inte ens samma bok".

Walsh får medhåll från den svenska före detta landslagsspelaren Stefan Schwarz, som var en av de starkaste stjärnorna i VM-laget 1994.

– Sverige tycks vara väldigt beroende av Zlatan vilket gör spelet långsamt och förutsägbart. Men Zlatan kan, liksom Ronaldo, avgöra en match på egen hand. Om Portugal lyckas neutralisera Ibrahimovic i båda matcherna så kommer de att gå till VM, säger han enligt den portugisiska tidningen A Bola.

Duellen

Nuvarande form:

Zlatan Ibrahimovic: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Helt avgörande i VM-kvalet mot Österrike och sedan följde Ibra upp med den galna klacken mot Bastia. Nej, formen kan knappast vara bättre inför ödeskvalet.

Cristiano Ronaldo: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Allt är relativt, Ronaldo har gjort 14 mål på 12 matcher hittills. Men faktum är att lite små skadekänningar och test som striker i Ancelottis Real Madrid har påverkar formen lite negativt.

Teknik:

Zlatan Ibrahimovic: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

När helgens klackmål inte ens med självklarhet går in topp 5 på karriärens snyggaste-listan förstår alla att Zlatans teknik är fem plus åtta dagar i veckan.

Cristiano Ronaldo: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

När det gäller extrema trollkonster är kanske Zlatan strået vassare, men frågan är om någon spelare i världen har lika bra teknik som Ronaldo i hög fart.

Skott:

Zlatan Ibrahimovic: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Zlatan skjuter som en häst sparkar och gör då och då frisparksmål där målvakterna inte ens hinner reagera. Men felprocenten är lite för hög för att få maxbetyg.

Cristiano Ronaldo: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Hans skott är en målvakts mardröm, träffen på vristen ger bollen ett oefterhärmligt dyk och kan få vilken boll som helst att se ut som en plastboll från närmaste bensinmack.

Snabbhet:

Zlatan Ibrahimovic: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Han är stor, stark och tung att möta, det enda Zlatan får offra lite är snabbheten i djupled. Han kompenserar det med grymt tajmning i löpningar och suveräna förstatocuhar.

Cristiano Ronaldo: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Han är snabb med boll, snabb utan boll, snabb på 10 meter och snabb på 100 meter – och framför allt Ronaldo är snabb i 90 minuter plus tillägg på ett sätt som gör honom nästan unik i världsfotbollen.

Målfarlighet:

Zlatan Ibrahimovic: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Zlatan har tre skytteligasegrar i stora ligor och slog så sent som förra året personligt målrekord med 30 mål i Ligue 1. I år har han dock åter blivit mer än en framspelare.

Cristiano Ronaldo: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Cristiano Ronaldo har gjort 144 matcher i Real Madrid. På de matcherna har han gjort 154 mål. Ett vansinnigt facit för en forward – ännu galnare för en ytter som Ronaldo.

Meriter:

Zlatan Ibrahimovic: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Zlatan vinner som bekant ligan i alla lag och länder han dyker upp i. Men hur man än vänder och vrider på det saknas framskjutna placeringar i Champions League och i internationella mästerskap.

Cristiano Ronaldo: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Ligatitlarna är färre än Zlatans men en Champions League-seger med Manchester United och en finalmatch i EM 2004 gör att Ronaldo är snäppet vassare än Ibras.

Ledaregenskaper:

Zlatan Ibrahimovic: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Zlatan har gått från en svårhanterlig och lynnig spetsspelare till en lagkapten i både klubb och landslag som verkligen lyfter omgivningen.

Cristiano Ronaldo: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Ronaldo är visserligen lagkapten i Portugal, men det beror snarast på att hans kvaliteter är vida överlägsna lagkamraternas än att han är en ledare i omklädningsrummet. Kan fortfarande hamna i perioder där han gör väldigt lite nytta för laget.

Totalt:

Zlatan Ibrahimovic: 29

Cristiano Ronaldo: 30