Sundhage hyllar förslaget: ”Det är viktigt”

Foto: Sundhage.
FOTBOLL

Förslaget från Ldb Malmö och Jonas Eidevall välkomnas av hans allsvenska ­kollegor.

Och av förbundskapten Pia Sundhage.

– Det är precis sådana här frågor som ska lyftas fram inom EFD. Det har gått att spela i november tidigare, säger Pia Sundhage.

Sportbladet har varit i kontakt med flera damallsvenska tränare och alla är positiva till en förlängd säsong.

De tycker dessutom att det är bra att frågan tas upp.

– Frågan dök upp på spelordningsmötet i förra veckan och vi meddelade då EFD att vi ställer oss positiva till det. Det är viktigt att dessa ”utvecklingsfrågor” ses i ett större perspektiv än att bara se till respektive klubb, s­äger Tony Gustavsson, ­tränare i Tyresö som spelar Champions League i vår.

”Mycket matcher”

– Vad kan vi göra för att optimera förutsättningar för de lagen som kvalificerat sig till CL för lyckas internationellt? fortsätter han.

Förbundskapen Pia Sundhage var också på spelordningsmötet.

– Det är bra med synpunkter, att man lyfter det och fattar ett bra beslut, säger förbundskaptenen.

Är det bättre för dam­fotbollen med en längre säsong?

– Det blir mycket matcher i maj och juni, för det stora lagen två matcher i veckan. I dag ser vi att trupperna är i­nte så stora så det kan bli slitage på spelare, det kan vara ett argument för att förlänga säsongen. Allt går om man tycker det är viktigt.

Krävs fler klubbar

Pia Sundhage pekar på att EFD (Elitfotboll dam) har ett ansvar att se till att frågan nu drivs framåt. Anna Nilsson, tf generalsekreterare, EFD:

– Vi har noterat och vet att det är ett önskemål från framförallt Malmö. När vi får vi en fråga som den här får vi kika på den och så blir ett demokratiskt val beroende på hur alla klubbar ser på det. Vår uppfattning är klubbarnas gemensamma uppfattning, i dagsläget är det en klubb som framställt detta.