Hamrén nöjd med att ha det i egna händer

Av: Gabriel Henning

Publicerad:
Uppdaterad:

Hamrén: "Albin var en av de bästa i går"

Tre poäng i fredags, tre nya i går.

I dag mötte förbundskapten Erik Hamrén pressen – och han var nöjd med samlingen som innebar sex poäng .

– I dag är livet rättvist, det känns så.

Sverige tog en rekordsnabb ledning i matchen mot Kazakhstan och kunde till slut ta tre poäng. Efter en lång resa hem var det en något trött förbundskapten som mötte pressuppbådet dagen efter match.

– I dag är livet rättvist, det känns så. Vi hade ambitionen att ta sex poäng och visste att det skulle bli svårt med två bortamatcher och långa resor som tar på krafterna. Vi fick sex poäng som var vårt mål så jag är väldigt nöjd och stolt över vad vi har gjort som grupp, började Hamrén med att säga.

– Sen blir det väl lite onödigt spännande ibland. Som tränare känner man att man åldras några år i förväg en sådan här match men det kan det vara värt också.

Hoppades på kryss för Österrike

Landslaget åkte direkt efter vinsten hem mot Sverige och kunde inte följa Österrike-Irland men fick via piloten reda på resultatet.

– Jag hade hoppats på ett kryss och jag förstår att det var nära. Hade väl önskat att det höll hela vägen men jag tar inte så hårt på det, jag är mer fokuserad på oss.

Nästa kvalmatch för Sverige är mot Österrike och det blir i det närmaste en direkt avgörande match om vilka som går till playoff.

– Det som är skönt är att vi har det i egna händer och inte behöver fokusera på andra matcher, säger Hamrén.

Ville inte riskera tidigt byte

Mikael Lustig spelade mot Irland men blev utbytt och i gårdagens match fick i stället Adam Johansson starta. Hamrén ville inte riskera ett tidigt byte, särskilt inte när också Anders Svensson inte anses klara av en hel match.

– Det var inga allvarliga saker, han (Lustig) var lite sliten och hade nog kunnat spela men kände sig inte riktigt hundra och därför ville jag inte riskera att få göra ett tidigt byte med tanke på att jag vet att också Anders kanske inte orkar, även om han spelade nästan 90 minuter igår.

Hamrén duckade på frågan om när han ändrade inställning kring om att Svensson är en startspelare eller inte.

– Jag har inte ändrat inställning. Jag tar ut de som jag tror är bäst att starta med och som kan komma in. Den här gången ville jag ha hans kvalitéer från start. Jag tycker inte det är så märkvärdigt.

Svensson historisk

Just Svensson spelade i går sin 144:e landskamp och klev därmed förbi Thomas Ravelli i flest antal spelade landskamper. Hamrén berättade att de firade både segern och Anders Svensson i planet hem.

– Besättningen undrade nog vad vi gjorde för vi hade mycket att fira, Anders och hans rekord och en 50-åring som fyllde år. Det var en ljuvlig resa.

Ekdal kommer att saknas

Svenssons mittfältskompis Albin Ekdal fick stort beröm från Hamrén som också svor över det faktum att Ekdal missar matchen mot Österrike på grund av avstängning.

– Det är trist. Jag hann tänka det redan när han fick varningen och jag svor för mig själv för Albin har varit riktigt duktig och en av de bästa igår. Han visade sin kvalité och den hade jag gärna sett mot Österrike men nu får vi hitta en annan lösning. Jag tycker det är skoj när spelare tar chansen, hjärtat värms.

Hamrén har fått utstå viss kritik för sin hantering av den svenska mittbacksfrågan. Från början sågs Andreas Granqvist och Jonas Olsson som givna men efter tveksamma insatser var det nu Per Nilsson och Mikael Antonsson som fick chansen och Hamrén var nöjd deras insats.

– Mycket bra sammanfattar jag det.

En match i taget

Lars Lagerbäck och hans Island ligger för närvarande tvåa i sin grupp och kan få möta Sverige i ett eventuellt playoff men det är inget som Hamrén lägger någon tanke på än.

– Nej, vi fokuserar på en match i taget så vi tar det den dagen det blir aktuellt.

Han var dock glad över att Danmark och Island vann sina matcher.

– Det behöver vi skandinaviska länder och jag gläds lite extra med Island för Lasses skull.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN