Hamréns dilemma

avPetra Thorén

FOTBOLL

Zlatans avstängning kan leda till ett nytt system: ”Defensivt är det bättre”

Senast Ola Toivonen startade en kvalmatch var den 11 juni mot Färöarna – en svag insats där han fick underkänt av Sportbladet. På tisdag kan 27-åringen stärka sina aktier hos Erik Hamrén igen.

Poäng behövs, Zlatan Ibrahimovic saknas.

Erik Hamréns val – Ola Toivonen eller ännu en mittfältare.

– Spontant är det Ola, men det kan bli att vi spelar med tre innermittfältare, säger förbundskaptenen.

Ett mål, en assist och ett gult kort blev Ibras facit i fredags.

Lagkapten Zlatan Ibrahimovic är avstängd och spelar inte mot Tyskland.

Sverige är redan klart för playoff och matchens resultat påverkar inte placeringen i gruppen.

Men utgången har ändå stor betydelse.

Seedning står på spel

En poäng och Sverige har stora chanser att bli toppseedat inför playoffspelet och slipper lag som Portugal och Kroatien.

– Vi vill göra ett så bra resultat som möjligt mot Tyskland för det påverkar inför playoff, men också den kommande EM-kval- lottningen, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Erik Hamrén överväger om han ska möta upp Tysklands starka 4-2-3-1 med fem spelare på mittfältet – vilket öppnar för Pontus Wernbloom eller Kim Källström – eller om han ska hålla fast vid 4-4-2 och ersätta Ibrahimovic rätt av med anfallaren Ola Toivonen.

Naturlig ersättare

– Man får välja hur man vill ha matchen. Ska vi ha ännu en mittfältare eller en mer offensiv spelare? Den naturligaste ersättaren är Ola. Men sen får vi titta rent taktiskt, hur ska vi göra, om vi ska spela med tre centrala mittfältare och en ensam forward eller inte, säger Hamrén.

Du överväger att byta system?

– Ja. Rent defensivt är det bättre, men du tappar offensivt. Kan vi agera som vi gjorde i andra halvlek (i fredags) får vi både och, men i första halvlek hade det varit en fördel att ha en defensiv mittfältare. 

ARTIKELN HANDLAR OM