Riskerar långa fängelsestraff efter ”stolkastarskandalen”

Ministern: ”Kastar en skugga över all rysk fotboll”

avDaniel Sörensen

De riktade slag och kastade stolar på två politiska byråkrater inne på ett kafé.

De ryska fotbollsspelarna Aleksandr Kokorin och Pavel Mamajev har hamnat i rejält blåsväder, och riskerar nu långa fängelsestraff.

– De här männen spelar inte längre med det ryska landslaget, och de kommer förmodligen aldrig att göra det igen, säger den ryske idrottsministern Pavel Kolobkov.

Aleksandr Kokorin (Zenit Saint Petersburg) och Pavel Mamajev (Krasnodar) sitter rejält i klistret.

Samtidigt som deras landsmän laddar upp inför Nations League-matchen mot Sverige har de två ryska fotbollsstjärnorna – som båda har representerat landslaget tidigare – hamnat i mediernas blickfång på grund av en ”stolkastarskandal” på ett kafé i området Arbat i Moskva.

VG, som hänvisar till flera ryska medier, skriver att duon ska ha betett sig illa mot folk i sin omgivning när de kom till kaféet under måndagsförmiddagen. När sedan två kända politiska byråkrater på näringsdepartementet, Denis Pak och Sergej Gasjin, försökt tysta ner dem gick Mamajev och Kokorin till attack med både slag och kastade stolar.

Riskerar åtta års fängelse

Nu har en övervakningsfilm från kaféet läckt ut på Sports.ru. Där syns tydligt hur två män attackerar två andra män med stolar.

The Sun, som också hänvisar till ryska medier, skriver att de två politikerna uppsökte sjukhus under kvällen, en av dem hade blivit av med en tand. Samtidigt skriver tidningen att personalen på kaféet misstänkte att de båda fotbollsspelarna var påverkade av alkohol och narkotika.

Advokaten Alexander Lastovetskij, som pratade med Sports.ru under måndagskvällen, uppger att duon, om de döms som skyldiga, riskerar att få avtjäna upp till åtta år i fängelse.

”Osportsligt beteende”

Den ryska idrottsministern Pavel Kolobkov har kommenterat händelsen till nyhetsbyrån Tass.

– Om dessa professionella idrottsmän är delaktiga i detta, Aleksandr Kokorin och Pavel Mamajev, så är det helt oacceptabelt. Det är ett osportsligt beteende som kastar en skugga över all rysk fotboll, säger han.

– De här männen spelar inte längre med det ryska landslaget, och de kommer förmodligen aldrig att göra det igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Ryssland

Moskva