Allsvenskan i fotboll

Ajeti: ”Majstorovic säger inte sanningen”

avPelle Strandman

Daniel Majstorovic förnekar kännedom om att sexism och rasism ska ha förekommit under Luis Pimentas träningar.

Förre BP-spelaren Bajram Ajeti menar att sportchefen inte talar sanning.

– När jag hörde det tänkte jag bara: “Vad är det du säger för någonting?!”, säger norrmannen till Sportbladet.

I Sportbladets avslöjande förra veckan vittnade flera spelare i Brommapojkarna om mobbning, sexism, rasism och pennalism under Luis Pimentas ledarskap.

Den allsvenska klubben har sedan dess startat en internutredning och valde i går att sparka portugisen och hans assisterande tränare Goncalo Pereira.

Utredningen fortlöper även efter tränarduons avsked och en vars roll nu granskas är sportchefen Daniel Majstorovic – som dock inte är rädd för att förlora jobbet.

”Absolut inte, jag har en anställning att förhålla mig till som jag tänker fullfölja. Däremot så måste vi alla dra lärdom utav detta och bli bättre I framtiden”, skrev han i ett mejl till Sportbladet.

Han påstod även att han inte hade någon som helst kännedom om att det har förekommit sexistiska eller rasistiska utspel från den sparkade tränarduon.

”Däremot så har ingen spelare någonsin kommit fram till mig och framfört att Luis Pimenta skulle ha ett ledarskap där sexism, rasism eller pennalism ingår”, skrev Majstorovic.

”Rasism vid två tillfällen”

Uttalandet får den förre BP-spelaren Bajram Ajeti att häpna.

Norrmannen kom till klubben som ett högprofilerat nyförvärv inför säsongen men lämnade i somras för AFC Eskilstuna efter en konflikt med tränaren Luis Pimenta.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Bajram Ajeti i BP-tröjan i april i år.

Efter avslöjandet om missförhållandena i BP förklarade Ajeti att han blev borttvingad för att han vågade stå upp emot den kontroversiella ledarstilen.

– Det jag är besviken på är att han (Daniel Majstorovic) inte säger sanningen. Han säger att det inte fanns sexism eller rasism. Jag tänkte bara: “Vad är det du säger för någonting?!”.

Enligt Bajram Ajeti ska den assisterande tränaren Goncalo Pereira ha uttryckt sig rasistiskt och sagt ”nigger” vid två tillfällen.

När det nedsättande tillmälet upprepades under sommaren ska spelargruppen ha samlats och via sin lagkapten vidarebefordrat vad som hänt till Majstorovic.

Visade upp skärmdump

Ajeti är besviken över att sportchefen inte lyssnade när han slog larm om missförhållandena redan i våras.

– Då tog jag ett möte med Majstorovic och sa att “vi kan inte acceptera det här längre”.

– Jag sa att vi inte tror på hans (Luis Pimentas) idéer och att vi känner oss mobbade. Jag var den enda som vågade ta mötet. Flera spelare sa att de står bakom mig men de sa att de var rädda.

Ajeti berättar att han bland annat visade upp en skärmdump från sin mobiltelefon för Majstorovic som visade en lagchatt på Facebook efter en allsvensk förlust.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Daniel Majstorovic.

– Efter en match så skrev tränaren minus och plus till spelarna. Det var bara nollor och minus på alla spelare och om mig var det flera rader om hur sämst jag var. Jag tog en printscreen och skickade den till Majstorovic. Jag frågade: “Vad är det här? Är det mobbning eller?”.

”Tog mig inte seriöst”

– Jag sa att du måste lyssna på mig. Det är många som känner sig mobbade och vi måste göra någonting.

Vad fick du för svar?

– Han sa bara till mig: “Ingen fara, vi ska lösa det här. Vi har tro på dig”.

Ajeti fortsätter:

– Det var inte det som var problemet. Jag spelade helt okej men det kändes inte bra. Men han sa bara att “vi ska lösa det här, ingen fara…”. Han tog det inte seriöst.

– Jag ska vara helt ärlig. Hade Majstorovic bara lyssnat en sekund så hade han sett varningssignalerna. Varför skulle jag som högt respekterad i laget och spelade varje match säga såna saker? Varför tog du mig inte seriöst?

”Jag kan möta honom i en debatt”

När det hade gått så långt att Ajeti placerats utanför laget och inte längre fick vara med på träningarna hade han redan gett upp.

Något förtroende för Majstorovic hade han inte kvar.

– Jag gick till Majstorovic flera gånger. Men då kom situationen att jag blev avstängd från träning.

– Jag kände mig mobbad och ensam. Ska jag då gå till Majstorovic igen – bli pissad på och inte bli trodd på igen?

29-åringen är även kritiskt inställd till att hans vittnesmål inte kommit fram i klubbens pågående internutredning.

– Jag är lite förvånad över varför ledningen inte har ringt mig och lyssnat på min version. Om ledningen vill kan jag möta Majstorovic i en direktsänd debatt. Jag vet sanningen och jag är inte rädd för att säga den, säger Bajram Ajeti.

Sportbladet har sökt Daniel Majstorovic och klubbdirektören Henrik Nilsson för en kommentar

Fotnot: I Sportbladets mailkontakt med Daniel Majstorovic kommenterade han chattgruppen på Facebook, där spelare och tränare ingick, så här:

För cirka tre månader sedan presenterade Luis och hans stab för vår
styrelse, vår akademichef och akademitränarna hela sin filosofi kring
hur han jobbar, hans arbetssätt från träningsmetodik, matchanalys,
matchutvärderingen till till exempel Facebook-gruppen som alla spelare och ledare har tillgång till. Luis var tydlig med att påpeka det positiva
men även saker som var mindre bra utifrån matchplanen. För att
ingen spelare skulle känna sig mer eller mindre värd så lät han alla
ta del av hans utvärdering utav spelarens insats”.

ARTIKELN HANDLAR OM