Så kunde Marta vinna priset som världens bästa

Vinnare på Fifa-galan – efter stöd av blåbärsnationerna

Damfotbollsexperterna i Belize, Bhutan och Guyana har sagt sitt.

De var eniga med lagkaptenerna för de inaktiva landslagen i Macau och Vanuatu.

Marta är bäst i världen.

– Det är aldrig ett svårt val att rösta på Marta. Faktum är att jag älskar att rösta på henne, säger Namgay Zam, journalist från Bhutan.

”Jag saknar ord. Det här är helt fantastiskt” sa Marta och blinkade bort en tår från scenen i London. För sjätte gången korades brasilianskan till världens bästa fotbollsspelare på Fifas årliga gala.

Utmärkelsen röstades fram i två steg. I det första utsåg en expertjury vilka tio personer som skulle vara nominerade. En av de bestämmande var den forna storstjärnan Mia Hamm, en annan svenskan Anna Signeul som nu är förbundskapten för Finland.

– Jag och de andra fick en massa namn och tog ut en shortlist. Vi träffades inte men löste det ändå, säger Signeul.

”Hoppas de har stor kunskap”

Gick du på galan?

– Jag var bjuden, det var trevligt, men man kan inte vara med på allt. Jag har flugit så mycket senaste tiden och hade presskonferens i Finland tidigare. Därför hängde jag inte med.

När Sportbladet pratar med Anna Signeul är klockan runt midnatt, men hon har haft ett flängigt dygn och inte hört vem som vunnit. Hon verkar lite förvånad när hon hör Martas namn.

– Jaha. Där ser man.

Hon var visserligen med också i steg två, men då i sällskap av en betydligt mer omfattande jury. Tre personer ur varje Fifa-nation – lagkaptenen, förbundskaptenen och en journalist – delar ut en, tre respektive fem poäng. Totalt 27 poäng per nation, alltså. Och det går såklart inte att överblicka vilken kunskap varje röstare har, men det går att konstatera vissa mönster i röstandet.

Ett av de mer iögonfallande:

Räknar du bara de tio översta länderna på världsrankningen, Brasilien bortplockade, så får tyska Dzenifer Marozsan 45 poäng och danska Pernille Harder 42.

Marta?

6 poäng.

Från Nordkorea.

Populär i Ekvatorialguinea

Av de sjutton lagkaptener som satte Marta överst tillhör mer än en tredjedel nationer som saknar Fifa-rankning eftersom de inte spelat någon officiell landskamper på minst 18 månader. Av förbundskaptenerna återfinns ledarna för Ekvatorialguinea, St Lucia, Vanuatu, Amerikanska Samoa och Caymanöarna. De journalister som valde henne är damfotbollsexperter från Uganda, Bhutan och Belize.

Sportbladet gör ett nålstick bland Martavurmarna och får tag på Namgay Zam, journalist från det lilla asiatiska kungadömet Bhutan. För henne var valet simpelt.

– Jag är väldigt stolt över att hon blev årets spelare. Hon har förtjänat det under lång tid. Jag såg henne första gången 2011 på VM och har följt henne sedan dess. Väldigt få spelare har hennes skicklighet, inställning och glöd. Jag har varit en beundrare sedan första gången jag såg henne spela, säger Zam.

”Trodde det blivit bättre”

Som det redan har framgått gav Caroline Seger, Peter Gerhardsson och Anette Börjesson noll poäng till Marta. Samma sak med Tysklands, USA:s, Frankrikes, Japans och Englands trio.

– Det har hänt förr att spelare som knappt lirade längre blivit nominerade. Trodde det blivit bättre. Ingen skugga över Marta men det finns spelare som gjort det bättre i år. Nästan första gången jag sett Marta i svensk press sedan hon lämnade Rosengård, säger journalisten Börjesson och lägger till:

– Problemet är väl att dessa nog inte känner till någon annan spelare. Marta är ett känt namn.

Förbundskapten Anna Signeul påpekar det självklara. Ingen skugga ska falla över en av tidernas främsta fotbollsspelare. Hon deltog varken i EM eller Champions League förra säsongen, och hennes klubblag Orlando Pride var chanslöst i semin av amerikanska ligan, men hon håller fortfarande klassen.

Heller ska ingen enskild jurymedlem kritiseras. Alla har rätt att göra ett fritt val. Fifas pris går till den globala juryns populäraste spelare och hon heter för sjätte gången Marta Vieira da Silva.

– Ja, man får hoppas att de som röstar har såpass stor kunskap att de kan lägga en bra röst, säger Signeul.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.