ALLSVENSKT BOLLKAOS

FOTBOLL

Allsvenskan använder sex olika bollar: ”Det är en enorm skillnad”

Foto: Kritisk Sebastian Rajalakso vill att alla matcher ska spelas med samma boll i allsvenskan...

Sex olika bollar – alla med olika karaktär.

Spelarna är överens: Spelet hade blivit bättre med en officiell allsvensk boll.

– Det är en enorm skillnad på bollarna. Vi borde ha en enda boll, säger Djurgårdens Sebastian Rajalakso.

Bollen är som bekant rund, och faktum är att det faktiskt är en av de få reglerna för hur en allsvensk boll ska se ut.

De är tillverkade av skilda material, de väger olika mycket och är faktiskt till och med olika stora.

Saknas regel i Sverige

I de flesta större europeiska ligorna spelar man alla matcher med en enda officiell boll, precis som man gör i Champions League och Uefa-cupen. I Sverige finns ingen sån regel.

– Det enda kravet är att bollen är Fifa-godkänd och har någon av Fifas stämplar, det gäller allsvenskan, Superettan och damallsvenskan. I dag fungerar det så att varje förening har ett avtal med sin dräktleverantör, säger Germund Nilsson, domarkonsulent på fotbollsförbundet:.

I dag finns det sex olika dräktleverantörer i allsvenskan och följaktligen sex olika bollar.

Samtliga allsvenska spelare som Sportbladet talat med säger att det är en tydlig skillnad, och är för ett byte till en enda officiell allsvensk boll.

– Bolalrna väger olika mycket och tillslaget skiljer sig åt väldigt mycket eftersom de rör sig så olika i luften. Det tar alltid ett tag att vänja sig när man spelar match med en annan boll än sin egen. Vi borde ha en enda boll, säger Djurgårdens Sebastian Rajalakso.

Måste vänja sig

Flera allsvenska klubbar, däribland Hammarby och Malmö, har till och med en uppsättning bollar av de andra lagens märken för som de tränar med inför bortamatcherna.

– Vi har alla slags bollar som vi kör med några dagar före bortamatcherna, så att man vänjer sig vid tillslaget, säger Guillermo Molins.

Enligt Germund Nilsson är en officiell allsvensk boll en fråga för Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF). Nye SEF-ordföranden Bosse Johansson säger att han aldrig ens funderat på vilka bollar lagen spelar med, men att det kan bli ett byte om klubbarna vill.

– Jag måste erkänna att jag aldrig tänk på det, frågan har aldrig varit upp i SEF. Men det är möjligt att det blir det nu. Om klubbarna vill att vi ska ha en enda boll så gör vi så. Det är inga konstigheter, säger han.

SÅ SÄGER ALLSVENSKA SPELARNA:

Keepern

Kristoffer Nordfeldt, BP

– Jag tror det hade blivit bättre spel om alla körde med samma boll, sen vet jag inte hur många procent bättre eller så. Man hade fått större trygghet som målvakt, det hade blivit lättare att läsa bollbanan om man sluppit omställningen. Sen kan det ju vara så att klubbarna förlorar sponsorintäkter om de inte får spela med sin egen boll.

Nickspecialisten

Andreas Tobiasson, Gais:

– Jag tycker att vi borde köra med en boll, framförallt hade det blivit stor skillnad på fasta och skott. I huvudspelet är det inga problem med själva bollträffen, men det är svårare att tajma nickarna ju svårare det är att läsa bollbanan.

Frisparksskytten

Sebastian Rajalakso, Djurgården:

–?Det är en enorm skillnad på bollarna. De väger olika mycket och tillslaget skiljer sig åt väldigt mycket eftersom de rör sig så olika i luften. Det är klart det påverkar kvaliteten när man ska slå frisparkar.

Dribblern

Guillermo Molins, Malmö FF:

– Vissa är jättelätta och fladdrar medan andra är ganska tunga, det är klart att det hade varit bättre för alla med en enda boll. Det är stor skillnad på bollarna, touchen och hur bollen beter sig när man driver den längs marken.

Strikern

Amadou Jawo, Gefle:

– Kvaliteten på ligan hade varit bättre om vi hade spelat med en enda boll. Spelar vi med en ny boll tar det alltid ett tag innan man skjutit in sig. Vår boll är ganska tung och spelar vi med en lättare skjuter man oftast­ över i början på matcherna.

ARTIKELN HANDLAR OM