Prislappen: 120 miljoner

FOTBOLL

Bergs övergång till Hamburg ger IFK Göteborg miljoner

Foto: Byter klubb Nu är Marcus Berg tillsist klar för spel i Bundesliga och Hamburg.

I skuggan av Zlatan Ibrahimovics gigantiska övergångssumma.

Men Marcus Berg, 22, blir ändå den fjärde dyraste svenska spelartransfern någonsin.

Hamburg betalar120 miljoner kronor för Berg.

– Jag hoppas det här ökar mina chanser i landslaget, säger han.

Efter en utdragen förhandling mellan Groningen och Hamburger SV blev till slut Marcus Berg klar för det klassiska tyska laget.

– Bundesliga är en riktigt bra liga och Hamburg är ett topplag, som dessutom spelar återkommande i de olika Europacuperna. Det känns som ett rätt steg för mig, säger Berg till Sportbladet.

– Jag tror mina kvalitéer som anfallare, att vara på rätt plats, passar bra där och att jag kan göra många mål även i Hamburg.

Dyrast någonsin

Enligt initierade källor i Tyskland och Holland betalar HSV 10,5 miljon euro, motsvarande 120 miljoner kronor för svensken.

Det gör Marcus Berg till Hamburger SV dyraste spelare någonsin och den fjärde dyraste svenska övergången.

Hamburg står också för den så kallade solidaritetsersättningen till de tidigare svenska klubbarna IFK Göteborg och Torsby IF på 3,8 procent av övergångssumman.

Eftersom Blåvitt dessutom har rätt till 15 procent av transfern så lär IFK Göteborg få kring 14 miljoner kronor för klubbytet och Torsby ett par miljoner kronor.

Groningen i sin tur har rätt till 15 procent vid övergångssumman nästa gång Berg byter klubb och får extra betalt från Hamburg under de kommande fem åren om HSV presterar bra i Champions League eller Europa League.

– Hamburg är ett steg uppåt. Det kände jag när jag var där och kollade in omklädningsrum, gym och arenan. Jag åt middag med presidenten och allt var rätt.

20 miljoner per år

När förhandlingarna låste sig fullständigt för ett par dagar sedan klev Bergs agent, tidigare danske storspelaren, Sören Lerby in och medlade mellan Groningen och Hamburg.

Lerby har tillsammans med Martin Klette förhandlat fram Bergs personliga femårsavtal med Hamburg som gör att 22-årigen även tillhör toppen bland de svenska utlandsproffsen med en årslön kring 20 miljoner kronor.

Att Marcus Berg blir klar för Hamburg samma dag som Zlatan Ibrahimovic tycks bli klar för Barcelona skulle kunna vara en fingervisning om ett framtida svenskt anfallspar i landslaget.

– Jag hoppas att jag får spela ihop med Zlatan. Nu är U21 förbi, jag är för gammal, så nu är det enbart A-landslaget som gäller. Presterar jag i Hamburg så ökar mina chanser rejält i landslaget, säger Marcus Berg.

ARTIKELN HANDLAR OM