”Han är bäst i allsvenskan”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Laul: Varför har ingen försökt värva Olsson?

1 av 2 | Foto: Pelle Olsson.

Vad har Djurgården, Hammarby, AIK och andra storklubbar gemensamt?

De har nyligen bytt eller är i behov av att byta tränare – men inte försökt värva allsvenskans bäste:

Pelle Olsson, Gefle.

Nanne Bergstrand, säger någon. Tom Prahl, säger någon annan. Jag köper det till viss del. Nanne har tyngsta meritlistan senaste åren, Prahl flest guld från förr. Både gör fortfarande imponerande jobb i sina respektive klubbar även om Kalmar haft en trög start på årets allsvenska. Jag skulle ändå ranka Per Ohlsson i Gefle snäppet ovanför den hyllade duon.

Det finns framför allt två skäl till det.

Den unga åldern. Tränaryrket handlar mer än något annat om erfarenhet. Pelle är -63:a och alltså knappt 45 år fyllda. Nanne har tio år mer i branschen medan Tom Prahl är född strax efter krigsslutet och var i princip med och uppfann fotbollen.

Kombinationen sportchef/tränare. Medan Bergstrand och Prahl kan luta sig emot sportchefer har Olsson under många dubbelarbetat även om han från i år backas upp av assisterande Urban Hammar. Tittar man på Gefles spelartrupp hittar jag – vid sidan av Yannick Bapupa (7 A för Kongo) och Yussif Chibsah (15 A för Ghana) – bara två spelare med meriter från svenska landslag: Jonathan Hellström och Jonas Lantto som har gjort några juniorfajter. Det är extremt få jämfört med Bergstrands och Prahls lagbyggen. Det verkar som att Olsson på egen hand hittar guldkornen förbundets ungdomsradar missar.

I en bredare allsvensk jämförelse sticker Olsson ut ännu tydligare. Gefle tar sina poäng trots en intäktsnivå på mellan 20 och 30 miljoner kronor senaste åren. Att ställa mot de största allsvenska klubbarna med intäkter på uppemot 100 miljoner kronor/året. Till och med Kalmar hade borträknat spelarförsäljningar dubbelt så höga intäkter 2008.

Till exempel IFK Göteborg, Elfsborg och Malmö FF har jämförelsevis enorma organisationer i bakgrunden i form av ungdomsakademier, riskkapitalbolag med mera, med mera.

Gefle saknar visioner

I startelvan från senaste matchen borta mot Halmstad (seger 2–0) ser jag namn som Daniel Theorin (ratad av MFF), Jonathan Berg (ratad av Blåvitt) och Yannick Bapupa (ratad av Djurgården). Det visar på ett brett ledarskap att även få fart på spelare som anslutit med stukat självförtroende.

Gefles fotboll beskrivs ofta som enkel och tråkig men det är ointressant i sammanhanget. Fotboll handlar om kunna anpassa spelsätt efter material och hantera att utvecklingen ta den tid den tar, ungefär som när ”tråkiga Kalmar” fick ett allt mer eget och kreativt anfallsspel vilket resulterade i SM-guldet.

Ska man hitta något negativt med Gefle är det att visionerna om att ta nästa steg saknas, varför görs inte en ordentlig satsning på den stabila grund Pelle Olsson byggt upp?

Dif borde satsat på Olsson

Om det nu finns tid för det. Olsson borde vara ett attraktivt namn för större svenska klubbar eller möjligen U21-landslaget framöver.

Att inte Djurgården, som bytte tränare i vintras, la vantarna på Olsson är ett mysterium. Om inte Hammarby tittar åt det hållet nu vore tjänstefel. För visst hade Pelle tackat ja till chansen att göra resultat med en storklubb och därmed få den credd han förtjänar?

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.