Fotboll

”Det är dags att besegra Lagerbäck”

Hasse Backe berättar om kritiken i Mexiko och mötet med Sverige

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Sven-Göran Eriksson och Hasse Backe på flygplatsen.

SAN FRANCISCO. På tre försök har Sven-Göran Eriksson aldrig besegrat Lars Lagerbäck.

– Dags att ändra på det, säger ”Svennis” assisterande förbundskapten Hans Backe inför Mexiko–Sverige natten mot torsdag svensk tid.

I morse landade Mexikos landslag i San Francisco.

Som förbundskapten för England möttes Sverige och ”Svennis” tre gånger: i VM 2002 (1–1), i VM 2006 (2–2) och i en träningslandskamp inför EM 2004 (1–0 till Sverige).

Betydligt viktigare

Ingen seger för ”Svennis” alltså, men den här gången är matchen betydligt viktigare för hans Mexiko än för Lagerbäcks Sverige. Redan om två veckor väntar USA i en upphaussad VM-kvalmatch i Columbus. Trycket från fans och media är stort sedan Mexiko med nöd och näppe kvalificerade sig för andra kvalrundan.

– Det är ingen tvekan om att ett bra resultat mot Sverige skulle ge oss arbetsro inför USA-matchen, säger Hasse Backe. Det är den stora matchen vi har framför oss. Mexiko har inte vunnit borta mot USA på tio år. Ett bra resultat mot Sverige samtidigt som matchen ser vettig ut, då blir det lugn och ro fram till dess.

Problem borta

Sedan svensktrion, som även innefattar Tord Grip, tog över i somras har Mexiko i grunden gjort bra resultat men haft stora problem på bortaplan.

– Man ska inte leta bortförklaringar men vissa planförhållanden har varit kaotiska och dåliga planer är inget som gynnar Mexiko, säger Backe.

Tuff kritik från media

Den svaga avslutningen gjorde att ”Svennis” och kompani hamnade under hårt tryck och fick utstå tuff kritik i media. I samband med att truppen mot Sverige presenterades dök kritiken upp på nytt, den här gången handlade det om att ett antal ”naturaliserade” spelare var uttagna, alltså utlänningar med mexikanska pass.

– Sedan vi kom hit har vi tagit ut två spelare från Argentina och en från Brasilien och det har ställts frågor om det. Men jag tycker inte att det har stormat så farligt, det har nog överdrivits i Sverige. Ur ett medialt perspektiv var det till exempel mycket värre när vi var i Manchester City, säger Hans Backe.

Vad vet ni om Sveriges trupp?

– Det landslag som är här har jag ingen koll på alls, säger Backe först.

Men börjar sedan rabbla upp namnen:

– Daniel Andersson och Schlebrügge känner vi så klart till. Och Rasmus Elm hann jag se innan jag åkte till Manchester. Nannskog och Farnerud förtstås. Backarna från IFK Göteborg, Bjärsmyr och Adam Johansson...och Markus Jonsson och ...

Du har ju koll på allihopa?

– (skratt) Jag har ett bra minne, det är en av mina starka sidor.

Svennis, Backe och Mexiko-truppen landade i morse i San Francisco. Svennis var på gott humör men valde att inte ge några kommentarer.