Kristoffer Olsson: ”Vill vinna alla matcher”

avLove Lindqvist

Foto: KENTA J NSSON / BILDBYR N

AIK går in i årets allsvenska med högt ställda krav på sig.

Stjärnvärvningarna har avlöst varandra fansen vill inte se ytterligare en dålig vårsäsong.

– Vi vill vinna alla matcher och det är målsättningen, säger Kristoffer Olsson när Sportbladet träffar honom på Karlberg.

AIK:s försäsong har slutat i moll. Först benbrottet på Jesper Nyholm, sedan derbyförlust och uttåg i Svenska cupen och avslutningsvis förlust mot superettanlaget Helsingborg i genrepet.

Med tanke på värvningarna AIK gjort inför den här säsongen är det många som räknar med en topplacering och fansen kräver guld.

Kristoffer Olsson kom till klubben förra året och hade höga förväntningar på sig. Klubben ska enligt uppgifter lagt ut mycket pengar på U21-landslagskaptenen och en kille som spelat i Arsenal ska väl bara gå in och dominera i Allsvenskan?

Men säsongsinledningen var tuff för Olsson och det började pratas om en flopp.

Ett år senare är förväntningarna återigen högt ställda på den 22 år gamla östgöten. Olsson var en av allsvenskans bästa mittfältare under hösten, och enligt honom själv kommer han ta med sig det spelet in i vårsäsongen i år.

– Det hjälper att jag har varit här i ett år, då vet man hur allt fungerar. Jag känner även att jag tagit med mig det jag presterade under hösten in i försäsongen, säger Kristoffer Olsson när Sportbladet träffar honom på Karlberg.

”Blev lite förvånad”

Olsson har setts flörta mycket med AIK-supportrar på sociala medier och han har tagit klubben till sitt hjärta. Han är fortfarande märkbart besviken över derbyförlusten mot Djurgården i Svenska cupen, men tror att matchen var nyttig för laget. Inte minst för att de nya spelarna direkt fick känna på hur passionerade fansen.

– Djurgårdsmatchen gav försmak på hur det kommer vara i premiären. Jag ska inte säga att jag blev chockad förra året, men när jag stod där första matchen blev jag ändå lite förvånad över stämningen. Vi hade bara spelat på Skytteholm och borta mot Häcken innan.

I början av året gick det knappt en dag utan att AIK presenterade en ny prestigevärvning. Stefan Silva, Elyounoussi, Bahoui, Adu och Milosevic för att nämna några. De nya stjärnorna kommer med högre krav från supportrarna, samtidigt som det riskerar att det tar längre tid att spela ihop ett fungerande lag. Och ska AIK vinna SM-guld i år har inte laget råd med ytterligare en svag vårsäsong.

– Vi måste få ihop det som lag. Många av de nya har ju redan varit här tidigare och det är riktigt skickliga spelare. Men vi måste lära känna dem och de måste lära känna oss för att allt ska fungera.

Inget fel på systemet

I sociala medier är det många AIK-supportrar som beklagat sig över att laget spelar fel formation. Med spelarna som finns i truppen skulle en traditionell 4–4–2 fungera bättre än den 3–5–2-formation som Rickard Norling införde när han kom till klubben.

De som vill se AIK spela en annan formation i premiären på måndag kommer dock bli besvikna. Laget kommer fortsätta med samma system, men en del förändringar har skett efter de två senaste förlusterna.

– Vi har gjort en del justeringar. Vi måste släppa loss lite och köra mer, inte bli så låsta, säger Olsson.

– Men på hösten förra säsongen var det ingen som klagade på systemet. Det gäller bara att vi inte spelar så statiskt.

”Koffe” spelade förra säsongen i en mer defensiv roll på mittfältet, men efter värvningen Enoch Kofi Adu förväntas han nu spela högre upp i planen. Under matchen mot Djurgården var Adu däremot avstängd, vilket gjorde att Olsson fick återgå i sin mer defensiva roll.

– Jag spelade ju där hela förra året så det var inget nytt. Men mot Djurgården spelade jag med andra spelare på mittfältet och det fungerade inte så bra. Men det var inte det enda problemet i den matchen.

”En riktigt bra ledare”

Mellan alla nyförvärv har även AIK-supportrarna fått ta emot en del tunga besked den här vintern. Det första när det visade sig att lagkaptenen Nils-Eric Johansson tvingas sluta med fotbollskarriären på grund av ett hjärtfel.

Men trots att Nisse inte längre kan styra och ställa under matcherna hindrar det honom inte från att dyka upp på träningarna. Fullt ombytt fast med sneakers istället för fotbollsskor står han ute på Skytteholms konstgräs och hjälper tränarna att hålla i olika övningar.

– Det är skönt att han inte försvunnit helt och hållet, säger Kristoffer Olsson och fortsätter:

– Han har så mycket erfarenhet och försöker nu föra över det till oss. Han är en riktigt bra ledare och tillför jättemycket med sin erfarenhet,

AIK har inte kommunicerat ut att målsättningen är SM-guld, men enligt Olsson är det självklart det som är målet. Hans lösning på hur laget ska nå dit är däremot ingen kioskvältare.

– Det är klyschigt, men vi måste ta match för match. Nu har vi Dalkurd på måndag, sen Malmö och sen Djurgården. Vi vill vinna alla matcher och det är vår målsättnig.

ARTIKELN HANDLAR OM