En kväll för att döda all spänning

Barcelona behövde inte spela ut Roma, de gnagde bara ner italienarna på Camp Nou i kväll.

Ännu en Champions League-afton gick i överflödets tecken. Tre och en halv av fyra Champions League-kvartar är över innan returmötet om en vecka.

Det är för tråkigt.

Barcelonas kommunikationsavdelning hade satt ihop en liten inför match-video med ett knippe romanska klichéer för att hälsa gästerna välkomna: ”Camp Nou är vårt Colosseum, Andrés Iniesta vår Michelangelo och Leo Messi vår kejsare. 100 000 gladiatorer kommer ta emot er på läktarna”.
Jag fastnade, som jag brukar, för vad man sa om Andrés Iniesta.
I kväll tog det sju minuter innan den lille konstnären från Albacete försåg Luís Suárez med en djupledspass som givit Barcelona ledningen om det inte var för uruguayanens offside-position med goda femton meter. Messi presenterade sig strax efteråt genom att låta Romas målvakt Alisson känna på bollen för första gången.

Roma nästan ett färdigt lag

AS Roma under Eusebio Di Francesco är ett välutbildat och nästan färdigt lag som vet sina styrkor och när de ska utnyttja dem. De kom till start utan Radja Nainggolan och Cengiz Ünder, men behöll koncentrationen i första halvlek och släppte väldigt få Barça-anfall bakom sig. Barcelona å sin sida släpper knappt in några mål längre, men de är inte nödvändigtvis jätteroliga att se mellan femte och 35:e matchminuten heller.

Det är tveksamt om det var för att han var uttråkad som Daniele De Rossi bestämde sig för att kliva in matchrapporten några minuter senare. Leo Messi behövde inte ens röra bollen. Andrés Iniestas passning nådde inte längre än Roma-kaptenen som stod inför valet att låta bollen gå vidare till Barcelonas nummer 10 eller försöka rensa själv. Han valde, helt rätt, det senare alternativet, men slog, helt fel, bollen i egen bur.

Andra halvlek var knappt tio minuter gammal när ett Ivan Rakitic-inlägg nådde Samuel Umtiti som träffade stolpen och fick se returen gå i mål via Kostas Manolas knä.

Förstod vartåt det barkade

Att göra två mål på Camp Nou är få förunnat, att slå båda i egen bur är en mardröm utan slut.

Gerard Piqués utökning fyra minuter senare såg ut att besegla dubbelmötet helt.

Roma-spelarna förstod vartåt det barkade, men tänkte inte ge upp innan domaren blåste av matchen med en tydlig tumme ner. Efter att ha skakat fram flera jättechanser, och tvingat Barcelonas målvakt André Ter Stegen till en rad bisarrt lyckosamma ingripanden, hade Edin Dzeko fått nog. På ett inlägg där Umtiti och Piqué båda missade markeringen och där Jordi Alba inte orkade hålla emot placerade Dzeko bestämt bollen till höger om Ter Stegen, lätt sjösjuk av de multipla utrusnings-äventyren i straffområdet.

Det kändes inte som ett mål som skulle förändra slutresultatet i dubbelmötet, men det var i alla fall det ett (fullt förståeligt) frustrerat Roma behövde för att undvika utklassning och vädra morgonluft i en vecka till. De fick, lite drygt, sju minuter.

Luis Suárez 4–1 punkterade matchen igen och Roma knuffades, av allt att döma, av Europatåget för den här gången.

Ett effektivt målkollektiv

Det såg hårt ut, mot ett Barcelona som inte alls disponerar trollerilådan på samma sätt som under det senaste decenniet. Under Ernesto Valverdes ledning har de gått från att vara en glittrande stjärnparad till ett väldigt effektivt målkollektiv.
Vi stänger första omgången av Champions Leagues kvartsfinaler med tre tremålssegrar och fyra matcher som ser avgjorda ut hur mycket man än stirrar på resultatraden.

Några radanmärkningar ska förstås in: Sevilla ska åka till Allianz Arena och vända ut och in på sig själva för att hålla sagan vid liv. Större mirakel har inträffat, jag kan bara inte komma på något på rak arm. Liverpool har en välkänd historia av självskadebeteende som en i kväll totalt avklädd Pep Guardiola ska försöka utnyttja.

Men på förhand finns egentligen inga returmatcher som kittlar en neutral fotbollsmage.

Det finns ingen konspiration att ropa på här (och då är det ändå Uefa som står för värdskapet), det är inte ens pengarna som entydigt avgår med segern. Men det är, för alla inblandade, för tråkigt.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

avJohanna Frändén

ARTIKELN HANDLAR OM