16-åring frälste Blåvitt

avHenrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N

GÖTEBORG. Han hade bara gjort sex träningar med IFK Göteborgs a-lag.
Då hoppade Benjamin Nygren in och avgjorde prestigederbyt mot Örgryte.
– Magiskt. Det här är något jag aldrig kommer att glömma, säger 16-åringen.

Genrep på Gamla Ullevi inför närmare 10 000 åskådare. Ett perfekt läge för storebror IFK Göteborg att ta ett rejält avstamp mot den allsvenska premiären mot Trelleborg nästa helg.
Men det krävdes en 16-årig debutant för att de blåvita skulle ta hem segern.
Benjamin Nygren gjorde sin första a-lagsträning i slutet av februari och först under den här veckan har han enbart tränat med de stora grabbarna under Poya Asbaghi. I den 72:a minuten fick han hoppa in, fyra minuter senare gjorde han matchens enda mål.
– Jag har spelat inför mycket publik tidigare, men aldrig så här stor. Det här är något jag drömt om sedan jag var liten, att få göra debut i a-laget. Och att sen få göra mål inför den här publiken och dessutom avgöra ett derby. Det kommer jag aldrig att glömma, säger han.
Hans vilda målfirande har inte synts på Gamla Ullevi sedan August Erlingmark gjorde sitt första a-lagsmål förra sommaren.
– Jo, man måste ju fira lite…

Nygren har imponerat stort i P17-landslaget och gjort nio mål på närmare dubbelt så många landskamper. Han startade karriären i Utbynäs och flyttade till IFK Göteborg som 12-åring. Och i ett IFK Göteborg som uttalat ska satsa mer på unga spelare har han förstås ett bra läge att få mer spel- och träningstid med a-laget.
– Det är klart att det finns en bra chans, det gäller bara att jag försöker göra mitt bästa hela tiden. Sen är det upp till ledarna att bestämma, men jag tror att är man tillräckligt bra så får man chansen.

Under sitt korta inhopp hade han en hyfsat fri roll, som offensiv mittfältare/anfallare.

– Jag resonerar som så att är man en skicklig fotbollsspelare så ska man kunna spela på de flesta positionerna. Sen är jag ingen back… Och jag ser mig inte som toppforward, utan mer någonstans där bakom. Sen om det är på en kant eller centralt, det spelar faktiskt ingen större roll.
IFK Göteborg hade länge stora problem med Örgryte, där lillebror under i alla fall den första timmens spel var det bättre laget. När Poya Asbaghi ändrade om sitt 3-4-3 till ett mer 3-5-2-spel så fick Blåvitt bättre kontroll, mer boll och kunde skapa fler chanser. Liksom stoppa öisarnas snabba omställningar. Tobias Hysén och Mix Diskerud hade ett par fina lägen att göra mål, men det krävdes till slut en 16-årig debutant.
– Jag har sett honom lite på träning och följt honom i P17-landslaget, och han gör ju mål där också. Det är bara att konstatera att han näsa för att göra mål och gör ett jättefint inhopp i dag, säger Hysén.

Men han försöker ändå hålla nere förväntningarna på Nygren.
– För en ung spelare som kommer in, säkert full av adrenalin, så är det perfekt att få en sån första match. Jag vill inte plocka något från honom, han har gjort mål och avgjort matchen, men vi ska nog inte förvänta oss att ska vara så här bra varje gång. Men det finns jättemycket potential i honom, han får jättegärna göra om det när det gäller poäng sen också.

IFK Göteborg-Örgryte IS

Startelvorna:

Göteborg: Erik Dahlin - André Calisir (Jake Weisbrod, 80), David Boo Wiklander (Carl Starfelt, 46, Kristopher da Graca, 72), Sebastian Eriksson - Emil Salomonsson, August Erlingmark (Benjamin Nygren, 72), Amin Affane (Billy Nordström, 46), Victor Wernersson (Andreas Öhman, 80) - Elias Omarsson, Tobias Hysén, Mix Diskerud

Örgryte: Stojan Lukic - Filip Almström Tähti, Danny Ervik, David Engström, Anton Lans (Hannes Sahlin, 83), Jacob Ericsson (Jens-Lys Michel Cajuste, 88) - Jakob Lindström (Emil Skogh, 63) - Simon Nilsson, Diego Montiel, Daniel Sliper (Mohamed Said Adan, 88) - Alibek Aliev (Gustav Ludwigson, 77)

Snackisen:

Fotbollsfesten! Tre plusgrader i luften, men det här värmde frusna fotbollshjärtan. Närmare 10 000 i publiken, två stora klackar och härlig stämning matchen igenom. Ge mig allsvensk premiär, nu!

Utropstecknet:

Benjamin Nygren! Bara 16 år gammal och har knappt gjort en a-lagsträning. Men behövde ändå bara fyra minuter på sig för att göra ett rejält avtryck. Kom perfekt i mitten och nickade in matchens enda mål. Ett mål som gör att IFK Göteborg kan se tillbaka på genrepet med en positiv känsla.

Frågetecknet:

IFK Göteborgs offensiv? Första riktiga chansen kom först i den 57:e minuten. Blev betydligt bättre mot slutet när Poya Asbaghi gick över till ett 3–5–2 och flyttade upp Sebastian Eriksson och ner Mix Diskerud. Mycket att fundera på under den kommande veckan för Asbaghi, när tempo, passningsspel och chanser blev så mycket bättre och fler när Blåvitt gick över till en anfallsduo.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM