”Ronaldo behövde få lite stöttning”

Därför valde Hamrén att inte ha Messi topp-tre

Alla förbundskaptener ska rösta i Ballon d'Or varje år. Men HUR de ska rösta finns såklart inga regler för.
Alla förbundskaptener ska rösta i Ballon d'Or varje år. Men HUR de ska rösta finns såklart inga regler för.

CHIANG MAI. Erik Hamrén motiverar nu det omdiskuterade valet att helt nobba Lionel Messi i Fifa-omröstningen om världens bästa fotbollsspelare.

– Ronaldo behövde få lite stöttning, säger förbundskaptenen.

Landslaget befinner sig i Thailand för årets januariturné och hade under morgonen svensk tid den första presskonferensen. Där fick Erik Hamrén bland annat frågan varför han inte röstade på Lionel Messi i omröstningen världens bästa fotbollsspelare 2012. Vinnaren utses genom att världens förbundskaptener, lagkaptener och ett antal medieföretag lämnar sina tre favoriter. Ettan får fem poäng, tvåan tre poäng och trean en poäng.

På Erik Hamréns lapp stod 1. Zlatan Ibrahimovic, 2. Iker Casillas och 3. Christiano Ronaldo.

– Jag tycker att Messi är en av de tre bästa om du tittar på utespelare. Men jag är inte så pigg på det där att göra listor. Det kan aldrig bli riktigt rättvist. Nu var jag tvungen att göra det eftersom det ingår i mitt jobb, säger Hamrén och fortsätter:

– För mig är Zlatan given som nummer ett. Där får man vara lite partisk eftersom jag får rösta hur jag vill. Men jag tycker också att han är en av världens tre bästa utespelare tillsammans med Ronaldo och Messi. De tre är bäst nu och för mig är Zlatan viktigast eftersom han är vår spelare. Det var ganska enkelt.

Tittade på resultat

Som tvåa hade Erik Hamrén alltså Spaniens och Real Madrids målvakt Iker Casillas:

– Det var lite svårare. Jag tittade på resultat, inte bara individuell skicklighet. Har de vunnit något? Målvakterna blir inte särskilt uppmärksammade men Iker var kapten för spanska landslaget och har vunnit tre titlar med dem. Han gjorde några otroligt viktiga räddningar i somras men det glöms bort eftersom Spanien spelar så bra fotboll. Han vann också ligan med Real Madrid som även var nära i Champions League. Jag fick välja vad jag ville och då tog jag en keeper som nummer två.

Världens bästa

– Sedan var det Ronaldo eller Messi. Där kände jag att Ronaldo behövde få lite stöttning för Messi har jag röstat på de andra åren. Jag tog det inte så gravallvarligt men jag har förstått att en del i medierna som reagerat på det. För mig är Messi en av världens bästa fotbollsspelare, det är inget snack om det, säger Erik Hamrén.

Omröstningen vanns av Leo Messi, Ronaldo kom tvåa och Andrés Iniesta trea.

Se när Hamrén berättar om sin röstning i Lauls Bollklubben

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN