Kommer leda till att Berhalter lämnar

FOTBOLL

Kristoffer Bergström: Personer i styrelsen verkar ha tröttnat

Gregg Berhalter är inte längre önskad i Hammarby.

Nu handlar avskedet inte längre om fotbollsresultat.

Det handlar om kronor och dollar.

Foto: Kristoffer Bergström.

Monday James uppträdde som en dåre. Mittbacken plockade en onödig varning efter nio minuter och ett omotiverat rött kort efter en kvart. Hammarby klev in i matchen med tre raka 0–1-förluster och en intern storm, nu tvingades de ta sig igenom den med ett stympat lag.

Det gick förvånansvärt bra.

Erik Sundin sköt 1–0, Kennedy Bakircioglü skruvade in en frispark till 2-0 i minut 58.

Ett stabilt lag hade då tråkat bort den sista halvtimmen, men Hammarby lät pangpang-föreställningen fortsätta. Det kontrades på kontringar, sköts och sköts igen, dribblades genom hela lagdelar. När domaren blåste av hade 37 avslut noterats. Det hade delats ut två röda kort och åtta varningar.

Och Varberg hade reducerat och kvitterat inom tre minuter.

”Riktigt förbannad”

Efteråt var flera Hammarbyare så sura att de inte ville prata med oss reportrar. En av dem sms:ade mig en ursäkt på kvällen, men han hade ”bara varit riktigt förbannad”.

Utanför gastade fansen att de uthärdat fyra år i andraserien och ville se förändringar.

I går skrev jag en krönika om att Gregg Berhalter är på väg bort från Hammarby. ”Jag tvivlar på om amerikanen leder laget under de återstående tre matcherna före sommaruppehållet. Skulle han vara kvar till återstarten i juli blir jag genuint förvånad”, skrev jag och återgav vad flera källor berättat. Missnöjet med tränaren ska ha spritt sig från spelare till sportråd och sttyrelse.

För stora revor i gruppen

Då kände jag inte till att spelarna redan har vädrat sin frustration över Berhalters ständiga taktikbyten, vilket ytterligare brer på den ofrånkomliga slutsatsen:

Gregg Berhalter och Hammarby kommer att gå skilda vägar. Vi har passerat gränsen där enskilda resultat inverkar. Splittringarna skär redan för stora revor i gruppen, de sportsliga resultaten har de två senaste åren inte motsvarat superettans största spelarbudget.

Så när sparkas tränaren?

Jag tvivlar fortfarande över om Berhalter får fortsätta veckan ut, men det är ingen definitiv dom. Jag har inte hört vad Hammarbys styrelse beslutade på gårdagens möte, så avskedet kan dröja.

När stöket stillats efter gårdagens match stötte jag på vd:n Henrik Kindlund utanför Söderstadion. Han snirklade till något om att ”klart vi har en dialog runt personalen, den berör också tränaren”, men var sedan rakare:

– Det är en resultatbaserad verksamhet. Så klart man inte kan ha hur dåliga resultat som helst.

Var går den smärtgränsen?

– Det är inget vi tar i media utan internt. Det är också dyrt att byta tränare, det ska finnas riktigt bra alternativ tillgängliga som är rimliga ekonomiskt.

Hammarby har skralt om värvarpengar. 2012 var klubbens resultat minus sju miljoner kronor, vilket nästan är hälften av vad Superettalagen totalt backade. Före gårdagens match hade de gjort minst antal mål i serien, så en sommarvärvning av en anfallstank kändes önskvärd. Nu bör de pengarna i stället läggas på en tränare som alltså ska vara ”rimlig ekonomiskt” bredvid kostnaden för Berhalter, som ägarna AEG till stora delar täcker, och som kommer ticka på under resten av säsongen.

Banda eller Dennerby kan ta över

En sådan är Carlos Banda, som ledde Djurgården 2010 och nu redan bär en lönepost i Hammarby som assisterande tränare. Banda har inte mycket manövreringsutrymme under Berhalter och längtar sannolikt tillbaka till bestämmanderätten.

En annan är Thomas Dennerby som är avlönad inom klubbens sportråd men har stått utan tränaruppdrag sedan han lämnade damlandslaget i höstas. Dennerby var assisterande tränare när Hammarby vann SM-guld 2001 och verkar inte avfärda tanken på att återvända.

Vi kan anta att Hammarbys styrelse har långa arbetsdagar nu där de matchar plånboken mot tränarmarknaden. Allt för att nå en lösning.

För så här kan det inte fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM