Kennedy Bakircioglü flyttar mot sin vilja

FOTBOLL

Men tror att det blir värre för Dif: ”Söder är vår mark, det måste kännas bedrövligt”

I dag går Söderstadion i graven.

Sportbladet träffade den största nu spelande ikonen, Kennedy Bakircioglü, för att prata minnen, framtid och separationsångest.

– Det kommer bli känslosamt, säger han.

Hammarbys trupp har precis avslutat ett vanligt matchförberedande träningspass på Årsta IP och spelarna går som brukligt igenom videoklipp på motståndarna Ängelholm. Men där slutar också det vanliga i den här lördagen.

24 timmar senare ska hela laget kliva ut på Söderstadion – för sista gången. Sportbladet satte sig ner med den spelande Bajenlegenden Kennedy Bakircioglü för att få reda på hur han ser på uppbrottet.

Har du separationsångest?

– Klart att det är lite speciellt, vi är många som suttit och snackat om det ett tag. Det är en speciell match och det blir ett speciellt minne. Man har så många minnen där sedan tidigare, både motgångar och framgångar. Vi har vunnit SM-guld där, det har gjorts många snygga mål, men det mest speciella är egentligen Söderstadions stämning – den är enorm.

– Det är det man kommer sakna allra mest. Nu har vi 12 000 på Söderstadion, på nya arenan går det in 30 000 och man vet inte om det kommer bli fullt eller hur det blir.

På Friends Arena har många sagt att ljudet har försvunnit, och lite av känslan. Är du orolig för att det ska bli så på nya arenan?

– Nej, jag är inte rädd att ljudet ska försvinna. Bajens fans är väldigt högljudda oavsett hur många de är. Det är det här med stämningen, man vet inte hur det blir, kommer det kännas tomt?

140 matcher i Hammarby

Kennedy gjorde sin första match på Söderstadion den 21 april 1999, en seger med 2–1 mot Helsingborg. Sedan dess har det blivit 140 matcher i den grönvita tröjan. Han har vunnit SM-guld, skruvat in drömmål och fått ikon-status. När vi träffas vet han ännu inte hur han kommer att hantera känslorna när Kentas ”Just i dag är jag stark” spelas för sista gången på Söderstadion.

– Jag har många som man vet och känner som är Hammarbyare, och vad man pratat med dem så kommer det säkert vara många som inte kommer kunna stå emot känslorna, det blir kanske tårar som kommer för många där.

Tror du att du kommer gråta framför tv-kamerorna?

– Ja du… det blir ju en svår avskedsdag, det blir det. Vi får se helt enkelt.

– Det hade varit kul med tre poäng och kunna få det mer som en festlig dag egentligen. Men det är sådant som man inte kan veta nu, det är känslorna som kommer tala där.

Och Kennedy Bakircioglüs känslor för just Söderstadion är starkare än de flestas, det är högst motvilligt han inser att en epok går i graven.

– Jag trivs otroligt bra på Söderstadion och jag har fått alla mina framgångar i Sverige där. Det är klart att jag vill spela på Söderstadion.

Du hade helst låtit bli ett byte alltså?

– Ja, jag älskar ju Söderstadion och jag trivs så himla bra där att det är klart. Men nu är det nya tider och man får acceptera och gå vidare mot Tele2, eller Nya Söderstadion som vi kallar den, så vi kan få bra resultat där också. Så vi kan lära oss att tycka om den också.

Tar du med något från Söderstadion i flytten? 

– Ja, jag vill ha med mig någonting härifrån, det blir ett minne. Kanske något från gräsmattan, att man klipper upp något. Sen kanske något från omklädningsrummet.

Har du något speciellt du vill ta med från omklädningsrummet?

– Ja, det finns väl någonting där som har varit där rätt länge. Det finns bilder och sådant.

Är det viktigt att skapa en hemtrevnadskänsla på Tele2?

– Ja det är klart, vi får försöka få med oss lite grejer dit till nya omklädningsrummet.

Hur blir det att dela hemmaarena med Djurgården?

– Ja hur blir det... Egentligen, för oss känns det inte som att vi delar, det är ju vår mark. Vi är här på Söder, det är vår arena, så för Djurgården tror jag det känns bedrövligt. De kommer känna av det väldigt mycket, det är jag säker på. Dessutom ska de till Globen och allt det här, det är fullt med bajare här så för dem känns det nog inte alls som hemma.

Det är värre för dem alltså?

– Ja det är klart, herregud. Det är vår mark som sagt.

”Det är en mur”

Hammarbys avslutningsmatch är inte bara en uppvisning för sentimentala fans och spelare, det står livsviktiga poäng på spel också.

– Vi behöver tre poäng och vi vet att det inte är lätt. Det är just de här matcherna vi ska vinna. Men det finns inga lätta matcher i Superettan om man ska vara ärlig. Det är en mur, de backar hem och gör det svårt för oss. Vi måste ta vara på chanserna lite mer.

Du har gjort mål i de två senaste matcherna, hur mycket skulle det betyda att få avsluta målskyttet på Söderstadion också?

– Det skulle betyda väldigt mycket, nu när det ändå är sista matchen. Det skulle betyda mycket för mig och jag hoppas vi tar tre poäng också. Det skulle vara en fin jackpott.

– Och så att våra underbara supportrar får vara riktigt glada och njuta av den här sista dagen på Söderstadion och få med sig ett bra minne. Det tror jag är väldigt viktigt.