”I dag slåss de med varandra – i morgon slår de sina barn”

avMalin Wahlberg

Reinfeldt höll presskonferens

1 av 2

Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson meddelar att han avgår efter hot.

Med anledning av det inträffade kallade Fredrik Reinfeldt i dag till presskonferens.

– Samhället måste ställa sig upp mot huliganer. Vi måste visa att vi inte accepterar hot och våld, säger statsministern.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Fredrik Reinfeldt

I dag kom nyheten som skakar Djurgården. Tränaren Magnus Pehrsson och ordföranden Tommy Jacobson avgår efter hot mot tränaren.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade till presskonferens kort efter att nyheten briserat.

– Jag upprördes väldigt mycket av SVT:s program om firmakulturen som finns i våra klubbar. Jag står här för att jag älskar fotboll och idrott och idén med det öppna svenska samhället och att vi hedrar personer som tar på sig ansvarsställningar utan att man blir hotad som vi har sett i dag, säger Reinfeldt och fortsätter:

– Det är viktigt att markera när en gräns har passerats, vilket den här gjort i dag.

”Vad ska vi styras av”

Reinfelt, som är djurgårdssupporter, poängterade att han hade kallat till presskonferens vilket lag de än handlat om.

– I grunden ställer allt detta väldigt viktiga frågor till svenska folket. Vad ska vi styras av, av lagar och regler eller huliganer och kriminella? Mitt svar är givet. Men om det ska fungera måste hela samhället ställa sig upp för det. Alla supportrar måste ställa sig upp mot huliganer, det gäller alla. Vi måste visa att vi inte accepterar hot och våld.

– De kallar sig supportrar, men de verkar ju mer upptagna med att hata och hota sin egen klubb, säger han.

”I morgon kommer de att slå sina barn”

Statsministern pratade också om riskerna med våldet kring idrottsklubbar.

– Våld finns på många håll i det svenska samhället, men det finns väldigt koncentrerat kring en del av våra idrottsklubbar. Det finns stora risker med det. Det här är oerhört arga, unga män som tror på våld som metod. De blir våldets advokater och går vidare och blir äldre i det svenska samhället i en tro på att våld fungerar. I dag slåss det med varandra, i morgon kommer de att slå sin hustru och sina barn, det finns i alla fall risk för det, därför måste vi hitta våldsverkarna.

– Jag tycker att det är ett underkännande för hela svenska samhället men det är också ett underkännande för rättsväsendet. Vi måste helt enkelt bli bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM