Djurgården: Så hittade vi ”päronkastaren”

avPeO Larsson, Fredrik Falk

Klubben känner sig säkra på vem som förstörde matchen förra veckan

1 av 12 | Foto: C MORE
Flera ölflaskor kastades in - och ytterligare något typ av föremål som träffade Mjällbys spelare Gbenga Arokoyo efter målet. Domaren tog då beslutet att avbryta matchen och spelarna lämnade planen.

Mannen som kastade in ett päron på Stockholm Stadion är identifierad och har plockats in för förhör.

Djurgårdens egna kamerautrustning gjorde jobbet enkelt för polisen och klubben.

– Vi hade koll på "päronkastaren" redan dagen efter, säger säkerhetsansvarige Mats Jonsson.

Foto: C MORE

Det var förra måndagen som Mjällby Gbenga Arokoyo träffades av ett päron när han, och flera andra i laget, firade 1–0-målet på Stockholms Stadion i minut 37.

I fredags kom domen:

Matchen kommer att fortsätta spelas vid den avbrutna tidpunkten – men utan publik. Dessutom får Djurgården betala 15 000 kronor i böter – pengar som "päronkastaren" och de andra supportrar som slängde in föremål kan få hosta upp.

Kan få ta böterna

– Det är vår policy, att de kan bli betalningsskyldiga. De får helt enkelt vara beredda på att ta sitt ansvar, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson.

Redan dagen efter började Djurgården att titta på de övervakningsfilmer som klubben hade tillgång till – och det tog inte lång tid innan kan trodde sig kunna identifiera rätt personer.

– Det går att göra med de bilder vi har tillgång till och vi känner oss trygga med det. Vi har ringat in de som vi anser har kastat in föremål och gett materialet till polisen, säger Jonsson och fortsätter:

– Det vi tittar på från klubbens sida nu är om en eventuell arrangörsavstängning, men det är ju ett styrelsebeslut i slutändan.

Hur lång tid kan personen bli avstängd?

– Eftersom "päronkastaren" träffar Mjällby-spelaren hamnar vi någonstans mellan 12 och 24 månader på straffskalan, det längsta straffet är två år. Men vi måste komma ihåg att han inte är dömd ännu.

Är han känd av er sedan tidigare?

– Nej, aldrig någonsin. Det verkar som stundens infall från den här killen, en dumhet. Han kastar på måfå och den (päronet) träffar en spelare, säger Jonsson.

Misstänkt för misshandel

Polisen hämtade in mannen i går och delgav honom, efter förhör, misstanke om brott mot ordningslagen och misshandel.

– Eftersom han åsamkade skada på Mjällby-spelaren kan det blir fråga om misshandel. Vi har jobbat med det här ärendet en längre tid och tagit i en 22-årig person för förhör, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Polisen vill inte avslöja hur den mannen svarat på misstankarna men kan komma att föra vidare förhör med 22-åringen.

– Han släpptes i går och just nu är han ju bara skäligen misstänkt, säger Lindgren till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM