Kan portas från all internationell fotboll

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-26

Franska skandalen på väg att spåra ur fullständigt

Den franska skandalen under årets VM kan få långt större konsekvenser för landets fotboll.

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) varnar nu det franska förbundet för att landets landslag, klubblag och domare kan portas från alla internationella turneringar om landets regering lägger sig i efterspelet till VM-fiaskot.

– Vi kommer inte att behandla det här annorlunda bara för att det är ett europeiskt land, säger Fifas generalsekreterare Jerome Valcke till AP.

Bakgrunden till Fifas hot är att Frankrikes president Nicolas Sarkozy sagt att han personligen ska utreda det franska VM-fiaskot. Presidenten har redan haft möten med spelaren Thierry Henry och idrottsministern Roselyne Bachelot har sagt att franska fotbollsförbundets ordförande Jean-Pierre Escalettes borde avgå.

Har straffat länder tidigare

Det har fått Fifa att gå i taket. Det internationella fotbollsförbundet har inskrivet i sina regler att inga politiska intressen får blanda sig i respektive fotbollsförbunds affärer. 2008 stängdes Irak av efter att ha brutit mot regeln och Fifa säger att de inte kommer att tveka att göra detsamma mot Frankrike.

– Vi kommer inte att behandla det här annorlunda bara för att det är ett europeiskt land, säger Fifas generalsekreterare Jerome Valcke till AP.

”Fifa kommer att reagera”

En avstängning skulle få konsekvenser för långt fler än landets landslag. Även de franska klubblagen, domarna och funktionärerna skulle portas från alla internationella tävlingar.

– Jag har sagt åt dem att vara väldigt försiktiga, eftersom varje gång det sker ett intrång (från politiskt håll) kommer Fifa att reagera oavsett vilket land det gäller. Vi kommer definitivt att se över vad Frankrike gör, säger Valcke.

En avstängning skulle också kunna kosta Frankrike arrangörskapet för EM 2016. Landet blev tilldelade turneringen av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) så sent som förra månaden.

– Det finns ett system för hur fotbollen ska skötas över världen och det systemet står under Fifa. Vi varnar alltid för hur den här pyramiden fungerar. Jag hoppas att jag slipper skicka ett protestbrev kring den här situationen, säger Valcke.

Följ ämnen i artikeln