Bank: Ibrahimovic är topp- fotbollens viktigaste spelare

FOTBOLL

BOLOGNA. Allegri byter anfallsuppställning, och Milans spel förändras.

Allegri flyttar på Pirlo, och får en lite annan balans.

Men hur Allegri än trollar får han inte bort Zlatan Ibrahimovics skugga.

Det finns ingen viktigare spelare i toppfotbollen just nu – och det är inte bara en komplimang.

Foto: Zlatan jublar efter 3–0 och rycket i tabellen. Milan leder med sex poäng.

När Bologna Football Club vaknade i går såg det ut som att de hade en framtid igen. Nya ägare, en ny president, ett nytt finansiellt avtal på ingång.

Det var värre med nuet.

Laget som kollektivklistrats ihop av krisen hade bara släppt in tre mål hemma på Dall’Ara på hela hösten. Så kom Zlatan Ibrahimovic dit med sitt Milan, och krasch-bom-bang så hade de släppt in tre till före lunch.

De här Asien-tillvända brunch-matcherna är speciella, Italien har inte vant sig vid dem än, deras ultrás hatar dem (Milans curva protesterade mot avsparkstiden, 12.30, i går igen). Med all rätt. Men det hindrar inte att det kan vara rätt trevligt att gå den sista biten till stadion, trängas bland tätstickade rödblå halsdukar, svepa dagens andra caffè med dagens första brioche och fundera över vilket lag som vaknat först.

Boateng rak och enkel

Inte för att det var särskilt svårt att se.

Milan behövde bara en halvtimme och en hel hantverksinsats för att packa ner tre poäng. När Massimiliano Allegri väljer att spela med energi- och kraftspelaren Kevin-Prince Boateng som trequartista får Milan ett annorlunda anfallsspel, med andra krav på Robinho och Zlatan Ibrahimovic. Boateng arbetar inte fram bollar, han är ingen länkspelare, men han är en rak och enkel typ som tar det där jobbet som Zlatan helst slipper.

Med Boateng närmast målet, som djupledslöpare och avslutare, kan Ibrahimovic syssla med sånt han tycker bättre om.

Milans 1–0 i går var en hundraprocentig effekt av ett nytt Allegri-experiment.

Andrea Pirlos nya utgångsläge, lite högre upp, gav honom chansen att blindpassa ut bollen till Zlatan, som var ute på sin vänsterkant eftersom Boateng tog straffområdesansvaret.

Zlatan är solen i Milans spel

Pirlos passning var ett konstverk. Ibrahimovics kontrollerade inlägg var ett till. Boatengs styrda volley gjorde att vi hade en hel utställning.

Milan gjorde en svår uppgift till en enkel match. Bologna – där Albin Ekdal gjorde en riktigt bra halvlek i en lite ovan roll – hängde helt enkelt inte med, och Esposito var fullkomligt ihålig som högerback. Det var han som blev överspelad före första målet, och det var han som upphävde offsiden när Ibrahimovic och Boateng satte ihop två snabba passningar så att Robinho kunde springa in med 2–0-målet.

Boateng ett mål, Robinho ett mål, och så till slut dunkade Ibrahimovic in ett mål också. Det låter ju som en jämlik och elegant konstruerad seger av ett lag med många anfallsalternativ.

Men ingen som såg matchen går på det, alla vet ju att det där med Ibra-dipentente, ett Zlatan-beroende Milan, är mer än ett klatschigt rubrik-ord för tidningarna.

Just nu, efter en halv säsong, är Ibrahimovic själva solen i Milans spel.

Visst, det finns molniga och regniga dagar, matcher när han knappt syns till alls – men det är enkelt att se att de bara har ett karaktärslöst system utan honom och att de har ett solsystem med honom. Allegri sa i veckan att det är så här i alla stora lag, att Barcelona har Messi, att Inter har Eto’o, att alla är beroende av sina stora stjärnor.

Juventus seriös utmanare

Skillnaden är att där Messi eller Eto’o är nycklar i Barcelona och Inter så ser Ibrahimovic allt mer ut som Milans hela motor. En tidig söndag i Bologna, när allt bara flyter, är det förstås bara fantastiskt, men Milan behöver fler lösningar. Dels för de dagar då Zlatan inte är med, dels för spelet i Champions League då de kommer bli beroende av att ha andra idéer.

De kan rädda sig med en lyckad transferräd i januari, men då krävs trolleri från Adriano Galliani. Det är inte lätt att hitta toppanfallare mitt i säsongen, det är nästan omöjligt att göra det utan att spränga banken.

Allegri har gjort en bra vinter hittills, han har byggt ett bredare Milan – men han lyckas inte bygga förbi Ibrahimovic.

Det är det enda som talar mot Milan i Serie A den här säsongen.

I går fick de tre poäng, en enkel resa och en jul som serieledare – men när den ljuvlige superserben Miloš Krasic tråcklade in Juventus segermål mot Lazio i söndagens sista stopptidssekund fick Milan också en seriös utmanare.

Juve saknar många av de kvalitéer som Milan har, men de slipper europaspel i vår, och de slipper vakna varje morgon och oroa sig för exakt hur lagets stora stjärna mår.

ARTIKELN HANDLAR OM