Laul: Här är positionerna som kan sänka landslaget

Foto: Landslaget har haft svårt att hitta en bra högerback. På sistone har Mikael Lustig spelat där, men bakom honom finns inte många alternativ. Här är Lustig i kamp med van der Vaart mot Holland.
FOTBOLL

Zlatan hade fel.

Det är inte vänsterback som är den skamliga positionen – utan högerback.

Och centralt mittfält.

Positionerna som hotar att sänka svenska landslaget i framtiden.

Spelarna som åker till Sydafrika 2011 för den årliga januariturnén presenterades på fotbollsförbundets jullunch. Helhetsintrycket är få men väntade namn. I den lilla 21-mannatruppen stack egentligen bara AIK:s Niklas Backman ut.

Han hade dock inte fått plats om FC Köpenhamn och Rosenborg släppt sina svenska spelare – men tränarna Ståle Solbakken och Jan Jönsson var inte särskilt intresserade av det.

En som saknas är Helsingborgs Rasmus Jönsson. Tufft för den unge Helsingborgaren att se sig själv petad av anfallarna Alexander Gerndt, Denni Avdic, Daniel Larsson och Tobias Hysén, trots att Jönsson kan vara den mest talangfulle av dem alla. Men Jönsson är yngst och tiden talar för honom.

Har haft problem med högerback

För att göra en vettig analys av en januaritrupp är det viktigt att ha koll på vilka positioner det i framtiden kan bli ont om alternativ på. I svenska landslaget är de positionerna främst högerback och centralt mittfält.

Det riktiga landslaget har under förbundskapten Erik Hamrén haft problem på högerbacksidan. Mikael Lustig har spelat i EM-kvalet men utan att övertyga. Bakom honom finns egentligen ingenting, annat än Sebastian Larsson som i så fall ”tvingas” ner från sitt ordinare yttermittält.

Under gårdagens presskonferens sammanfattade Hamrén landslagsåret 2010. En av de negativa punkterna handlade just om hur ytterback agerar när andre ytterbacken är högre upp i planen.

Det räcker att titta på Mikael Lustigs höga placering vid Behrang Safaris galna inkast mot Holland för att ge förbundskaptenen rätt.

– Hollandsmatchen avslöjade en del brister vi inte hade upptäckt tidigare, sa Erik Hamrén och syftade alltså inte enbart på Safaris inkast.

Spännande att följa Pekalski

Under januariturnén gäller det att hålla ett extra öga på IFK Göteborgs Adam Johansson i första hand, men kanske också på Halmstads högerman Emil Salomonsson, 21.

IFK-Adam gjorde bra landslagsinsatser redan 2009 men skadade korsbandet. Kan han komma tillbaka till samma nivå är det intressant men faktum kvarstår – ingen blir gladare än Erik Hamrén om det dyker upp en svensk supertalang som vill lira högerback.

Den andra positionen det är ont om framtida alternativ på är centralt mittfält. Uppdrag: hitta en ny Anders Svensson är inlett, en spelare som tar ansvar i båda riktningar och är tillräckligt passningsskicklig för att fixa tempot på högsta nivå.

I truppen som åker till Sydafrika blir därför Ivo Pekalski, Malmö FF, spännande att följa eftersom han uppfyller kravspecifikationen perfekt. Men det krävs att han har en växel till jämfört med vad han visade i allsvenskan.

Bakom Pekalski finns Sebastian Eriksson, IFK Göteborg – ännu inte lika bolltrygg men en kampspelare som det också kan bli behov av framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM