”De flesta spelarna står bakom dig, Atta”

Alvbåge: Fet dubbelmoral i klubbarna om Bosmanfallen

Jean Marc Bosman blev världsberömd 1995 då han var den första spelaren som fick rätt att gå gratis till en annan klubb då hans kontrakt gått ut.

Han segrade i en långvarig rättsprocess och det hela blev en historisk händelse inom den europeiska fotbollen.

Foto: BILDBYRÅN
Walid Atta.

I dag är Bosmanfall vardagsmat inom fotboll­en, de kommer och går men saken är just det att det finns en så fet dubbelmoral hos klubbarna i det här sammanhanget som på något sätt är tragi­komisk sett ur en spelares ögon, mina.

Att lämna sin klubb som Bosman vet vi är ansett som ”fult” eller som något negativt. Även om Bosmandomen gick igenom för 15 år sen är det fortfarande ansett som fult att lämna sin klubb om man inte lämnar efter sig en fet övergångssumma på X antal miljoner.

Det tragikomiska är att klubbarna ju tar emot spelare utan kontrakt med öppna armar. För har man chansen att knyta till sig en duktig spelare som är utan kontakt gör ju klubbarna det mer än gärna. De flesta klubbarna söker till och med i första hand bara kontraktslösa spelare, just för att de är billiga.

Ett ruggigt känsligt ämne

Så det är helt enkelt mer än okej att värva Bosmanspelare men att lämna spelare som Bosman är inte bra. Eller som Jean Marc Bosman själv uttrycker sig om saken i dag. (Jag fann denna intervju med Bosman själv då jag surfade in på Wikipedia.)

Är du nöjd med hur Bosmandomen fungerar i dag?

– Nej. Det kom en dom som var bra, men nu har det börjat gå bakåt. Den kringgås.

Hur då?

– Det finns klubbordförande som beklagar sig över Bosman när de gör ofördelaktiga spelar­övergångar. Då är det Bosmans fel. Däremot säger de inget när de säljer spelare vidare, spelare som de fått gratis. Varje gång man gör en förlust är det Bosmans fel. Vid varje vinst förtiger man hans namn och insats. Det är politik och hyckleri.

Så är verkligheten i dag och detta är ett ruggigt känsligt ämne. Eftersom det är helt acceptabelt att klubbarna tänker på sig själva i första hand men när en spelare gör det blir han i de flesta fall svartmålad och behandlad på ett otrevligt sätt. Som den senaste spelaren i raden, AIK:s mycket duktiga mittback Walid Atta.

Trist med hot

Det fallet kanske löser sig på ett bra sätt nu i alla fall men att det ens kan förekomma hot från klubbar att man ska skriva på annars hamnar man i frysboxen är riktigt trist att ens höra talas om. Jag kan inte tala för alla allsvenska fotbollsspelarna men min magkänsla är ändå att de flesta står enade bakom dig, Walid Atta.

John Alvbåge

ARTIKELN HANDLAR OM