Dif ska knäcka derby-spöket

FOTBOLL

”Att få spela på Sveriges bästa matta gynnar oss”

Foto: Torsk Flavio gjorde avslutande 2–0 i det senaste derbyt i september förra året. Det innebar den nionde raka derbymatchen för Djurgården utan seger. I morgon kan Christer Youssef och övriga Dif:are ändra på det.

De har inte vunnit en derbymatch på Råsunda på nio försök.

Men Djurgården ser bara fördelar inför mötet med AIK på söndag.

– Att få spela på Sveriges bästa matta gynnar oss, säger Dif-tränaren Carlos Banda.

13 augusti 2007.

Djurgården vinner en derbymatch på Råsunda mot Hammarby som förmodligen är mest ihågkommen för Aki Riihilahtis famösa bortplockning av Bajenstjärnan Sebastian Eguren.

”En morot”

Drygt två och ett halvt år senare spelar Sebastian Eguren i AIK och Hammarby i superettan – men Djurgården har fortfarande inte vunnit något mer derby på Råsunda sedan dess.

– Det har snackats en del kring det i veckan – att vi ska försöka bryta den negativa trenden. Men vi ser det snarare som en morot att kunna prestera bra i en match som betyder mer än de tre poängen och skapa en positiv trend nu när spelschemat är så pass tajt, säger Carlos Banda.

Den psykologiska aspekten är en del av Djurgårdens optimism inför söndagsderbyt mot AIK.

Den historiska en annan.

”Mycket adrenalin”

Råsundas gräsmatta en tredje.

– Många av spelarna är nya för i år, precis som vi i ledningen, och har inte upplevt de negativa resultaten tidigare år. Därför tror jag inte heller att de kommer att tänka på att vi inte vunnit på Råsunda på så pass länge, säger Carlos Banda.

– Dessutom gynnas vårt spel av att spela på Råsundas nya gräsmatta. Spelarna får mer ut av sitt passningsspel där jämfört med Stadion.

Djurgårdstränaren tror att en kontrollerad energi hos spelarna blir avgörande i morgon.

– Matchen kommer att handla mycket om i vilket tillstånd man är i. Alla inser vilken rivalitet som finns i mötet och det kommer att vara mycket adrenalin ute på planen. Men det är viktigt att man inte kokar över.

ARTIKELN HANDLAR OM