”Domarna i England är inte redo för VAR”

Foto: ANDREW COULDRIDGE / X03808

avMartin Tolén

FOTBOLL

Maurizio Sarri fick ta del av tv-bilder efteråt.

Då rasade han mot VAR-systemet i England.

– Domarna här är inte redo att använda det, säger han.

Tottenham vann det första semifinalmötet med Chelsea i ligacupen efter ett omdiskuterat VAR-beslut.

Harry Kane drogs ned av Chelsea-målvakten Kepa Arrizabalaga och efter ett VAR-beslut dömde huvuddomaren Michael Oliver straff trots att det såg ut att vara offside i förstaläget.

– För mig är det patetik och skam att vi står här och pratar om en millimeter hit och en millimeter dit. Alla ska vänta i två minuter på att se vad en datadomaren säger, sa Sportbladets Simon Bank i Kanal 9:s studio och fortsatte:

– Jag har så oerhört mycket emot VAR. Jag har det av moraliska skäl, jag har det av filosofiska skäl, jag har det av tekniska, juridiska och estetiska skäl. Den här situationen sammanfattar egentligen alla de argumenten jag har emot VAR. Jag tycker det är skadligt för fotbollen att vi står här och sysslar med de här sakerna.

Fick ta del av tv-bilder

Efteråt fick även Chelsea-tränaren Maurizio Sarri ta del av tv-bilderna på situationen.

Och han rasar mot att systemet används i England.

– Jag såg videon från vår kamera för någon minut sedan och det var offside. Vår kamera var i linje med Kane och det var offside. Men det är inte det viktiga. Det viktiga är att linjemannen stannade sin löpning, han följde inte bollen och det hade en stor påverkan på våra försvarare. Jag tycker inte att de engelska domarna är redo att använda systemet, säger Sarri enligt Sky Sports.

– Under första säsongen i Italien var VAR en katastrof. Domarna visste inte hur de skulle använda systemet. Jag tror inte att domarna här är redo att använda systemet på rätt sätt. Kane var tydligt offside. Domarna måste studera systemet bättre. Det är också konstigt för alla att det inte är VAR i Premier League, men i stället i ligacupen, fortsätter han.

”Mycket jobb att göra”

VAR-systemet ska införas i Premier League till nästa säsong.

Men även Tottenham-managern Mauricio Pochettino är kritisk till den nya tekniken.

– Jag är för teknik eftersom att det inte går att stoppa evolutionen, men det tog så lång tid (att vänta på beslutet). Det är inte klart hur reglerna ser ut. Jag gillar inte VAR. I dag fick vi en fördel av det, men efter att ha kollat på VM och i andra ligor som La Liga är det tydligt att ingen är glad och har aldrig varit sedan det infördes. Jag gillar inte att vinna matcher på det här sättet – nu finns det sex månader att förbättra systmet och det är mycket jobb kvar att göra, säger han enligt BBC.

Returen i ligacupen spelas på Stamford Bridge torsdag januari.

ARTIKELN HANDLAR OM