Asllani: ”Herregud – vi spelar för samma land”

avPetra Thorén

Landslagsåret 2018 slutade med en infekterad ekonomisk debatt mellan damer, herrar och Svenska fotbollförbundet.

2019 hoppas Kosovare Asllani, 29, att fokus är på fotbollen och att spelarna stöttar varandra.

– Herregud, vi spelar för samma land, säger hon.

Nytt år och en ny landslagssäsong.

Den förra landade i Nilla Fischers brandtal om jämställdhet på Fotbollsgalan och en efterföljande debatt. Herrlandslagets lagkapten Andreas Granqvist var kritisk och kände sig orättvist behandlad.

Svenska fotbollförbundet pekade på ett missförstånd, Nilla Fisher har senare kommenterat debatten både i Sportbladet och i tidningen Expressen.

”Det är utagerat”

Kosovare Asllani är liksom Nilla Fischer, Caroline Seger och Hedvig Lindahl en av de starka rösterna i damlandslaget gällande jämställdhet och orättvisor.

Men under 2019 hoppas hon också att fokus blir på fotbollen.

– Det där är utagerat och inget som jag vill kommentera vidare, säger hon och påpekar:

– Vi ska fortsätta fokusera på det viktigaste: att spela fotboll.

Är det betydelsefullt att ni lägger det och eventuellt groll bakom er?

Herregud, vi spelar för samma land. Vi stöttar varandra och ser framåt. Vi vill spela fotboll och det andra är utagerat.

Låt oss då fokusera på fotboll.

1 av 3 | Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN

Damlandslaget befinner sig just nu på ett läger i Sydafrika. Under morgondagen spelar laget en inofficiell träningsmatch mot hemmanationen. På tisdag möts lagen i en riktig landskamp.

– Det var samma sak förra året. Den första  är en lite komma-igång-träningsmatch. Mer för den fysiska biten. Den andra matchen är den riktiga. Men båda matcherna ger tillfälle att nöta de taktiska detaljerna kring hur vi ska spela, säger Kosovare Asllani på telefon från Sydafrika.

– För spelarna är lägret ett avstamp inför sommarens mästerskap i Frankrike. På vägen till VM i Frankrike hoppas 29-åriga ”Kosse” att laget fortsätter att utveckla det offensiva spelet.

Missgynnas av schemat i VM

Tendenserna var fina under 2018

Vad är viktigast för laget fram till sommaren?

– Det är viktigt att nöta de taktiska delarna, att söka ytorna vi vill spela på. Att få en rymt i vårt spel och att vi kan fortsätta att spela in till oss centrala spelare. Det handlar om att nöta detaljer, att sätta spelet och de taktiska bitarna. Försvarsspelet har vi.

Hur mycket till kan ni utveckla det offensiva spelet inför sommaren?

– Vi vet att vi har det i oss. Vi har haft bra resultat, som när vi vann mot England borta med 2-0 (november 2018). Sen handlar det om att folk ska vara hela skadefria och prestera i klubblagen,

På tal om att leverera. Anfallaren Stina Blackstenius var i form under hösten. Linköping uppges vara på jakt efter henne, för att få hem henne från Montpellier. Har du som LFC-spelare i uppdrag att övertala henne…?

– (skratt) nej, det kan jag inte kommentera.

Landslaget har flera tillfällen under våren för att sätta ramarna inför sommarens VM.

Under samlingen i Sydafrika har spelare  och ledare diskuterat det faktum som sker i fall Sverige vinner sin VM-grupp. Då kommer landslaget att ha hela tre dagar färre vilodagar än sin kommande motståndare. Sett ur det perspektivet är det mer gynnsamt att komma tvåa i gruppen, där Sverige möter USA, Thailand och Chile. Landslagschefen Marika Domanski Lyfors poängterat svagheterna i spelschemat för Fifa.

– Det är klart vi har diskuterat det och det känns som en stor skillnad på tre eller sex dagar. Men det finns både för och nackdelar. Det kan vara en fördel, man är inne i matchtempot, poängterar ”Kosse”.

Spelat 121 landskamper

Kosovare Asllani, som spelat 121 landskamper, gjort 31 mål och är en nyckelspelare offensivt, pekar på möjligheterna med att ha ett starkt team i ledarstaben som under VM-kvalet visat att metoderna för att skapa en vass och avgörande matchplan är goda.

Spelarna kan nu bara fokusera på sin fysiska och mentala status mellan matcherna.

– Det är en stor styrka att ha teamet som kan lösa det.  Vi har i matcherna kunnat styra spelet och sett till att motståndarna inte spelar på bästa sätt, säger Kosovare Asllani.

Enligt landslagets presschef Fredrik Madestam är alla spelare i truppen tillgängliga för landslagets träningsmatch under torsdag förmiddag.