”Han speglade Norra Stå med en jäkla kraft och engagemang”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

För fem år sedan slutade Ivan Turinas hjärta att slå. I dag hedrades hans minne på AIK:s träningsanläggning.

Ett altare hade byggts upp, där foton av den kroatiska målvakten inringades av blommor och tända ljus.

– Vi får aldrig, i den här klubben, glömma hur mycket han betydde för oss, säger Bojan Djordjic till Sportbladet.

Det har gått fem år sedan AIK-målvakten Ivan Turinas tragiska bortgång. Kroaten – som spelade 89 tävlingsmatcher för klubben 2010–2013 – avled på grund av plötslig hjärtdöd i sömnen.

Under onsdagen höll klubben en öppen minnesstund på träningsanläggningen Karlberg, dit vem som helst var bjuden.

En av de många som kom till minnesceremonin för att hedra Ivan Turina var den tidigare lagkamraten Bojan Djordjic, i dag verksam som expertkommentator på Viasat.

– Vi hann inte spela så mycket ihop, men det var inte bara fotbollsspelaren utan människan Ivan Turina som jag minns. Han lämnade ett stort avtryck hos alla. Det är den största nallebjörnen som jag träffat. Han togs för tidigt ifrån oss, säger han till Sportbladet.

En trygg utpost

På det tillfälliga altare som placerats på Karlberg står ett fotografi av Ivan Turina omgärdat av ljus och rosor. Bojan Djordjic kysser bilden och torkar en tår från kinden.

– Jag vet att det har gått fem år, jag försöker verkligen minnas honom varje dag så gott det går. Vi får aldrig, i den här klubben, glömma hur mycket han betydde för oss. Inte bara att han var en fantastisk målvakt, utan som människa, far och den man han var, säger han.

Med på plats finns också AIK:s förre lagkapten Nils-Eric Johansson. Han minns Ivan Turina som en varm och trygg människa samt en väldigt bra fotbollsmålvakt.

– Han var kompromisslös, stark, lagom elak, rutinerad och världsvan. Han speglade Norra Stå med en jäkla kraft och engagemang. Inom laget var han en trygg utpost, väldigt stabil och en man kunde luta sig mot när det blåste, berättar han.

”Jag minns hans leende”

I kväll spelar AIK bortamatch mot Sirius i Uppsala. Bojan Djordjic hoppas att laget kan samla styrka och ge Ivan Turina någonting att glädjas åt.

– Jag minns hans leende, hans tråkiga skämt som man var tvungen att skratta åt. Vi hade en väldigt fin relation. Jag vill minnas de fina delarna, det ska man alltid göra. Man ska försöka vända den här sorgen till någonting positivt, säger han och fortsätter:

– När man ser hans leende på fotot här bakom, och den här bänken som han brukade sitta på, så tänker jag på att vi bryr oss om så mycket skitsaker i det här livet. Vi kritiserar varandra, tar inte hand om varandra, lägger ut skit på sociala medier, Instagram, Twitter, det är massa citat. Lever vi efter dem verkligen? Nej, det gör vi inte. Det är medmänskligheten som får mig att må bra en sån här dag.

1 av 5 | Foto: Anna T rnhuvud / AFTONBLADET 85705
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.