Mejla

Johanna Frändén

I kväll fick Iniestas saga rätt slut

Iniesta
Iniesta

FOTBOLL

Champions League-fiaskot blev en ful plump i protokollet och ett ovärdigt avsked för Andrés Iniesta på den stora scenen.

I kväll gjorde Barcelona om och rätt och gav sin maestro det farväl han förtjänade.

Det krävdes två försök, men till slut fick sagan rätt slut.

Förutsättningarna inför Copa del rey-finalen var relativt glasklara: Sevilla skulle förlita sig på att de kan det här med att vinna finaler, bättre än något annat lag i Europa de senaste fem åren.

Barcelona skulle bara förlita sig på att de är Barcelona, trots gladiatordöden i Rom häromveckan.

Sevillas tränare Vicenzo Montella hade tagit det säkra före det osäkra och dragit sig tillbaka med sitt lag på ett miniträningsläger i Marbella dagarna före match. I Sevilla går april-ferian in på sin sista dag i dag; en veckolång stadsfest som andaluser tar på största allvar. Det finns en lång historia av både Sevilla- och Betis-spelare som också tar tilldragelsen på lite väl stort allvar, något klubben inte tänkte underlätta den här gången.

Efter första halvlek stod en sak klar: Sevillas spelare hade lika gärna kunnat stanna hemma och festat skallen av sig. De hade inte kunnat göra en sämre insats ens med två promille sangria i blodomloppet.

Barcelona fick sitt tidiga ledningsmål efter mindre än en kvart när Philippe Coutinho hittade in med en boll till en nästintill ensam Luis Suárez någon meter från mål.

Några minuter senare sköt Andrés Iniesta, kvällens självklara huvudperson, in sig med en smakfull ribbträff. I momentet senare assisterade han Jordi Alba som klackade till Leo Messi som tiki-tackade för förtroendet och slog in 0–2.

0–3 kom i nästa andetag när Luis Suárez överlät bollen till Messi ett par sekunder innan han fick den tillbaka och sprang förbi samtliga Sevilla-försvarare och andra störande moment och gjorde slut på all spänning.

Sevilla var mållösa, i ordets alla betydelser, och fullkomligt bortsprungna på hela planen. Ever Banega, som i sina bästa stunder får styra tempo och urverk från sin mittfältsposition, fick knappt luft när Ivan Rakitic uppvaktade honom. Jesus Navas visade med några rusher att han var beredd att bjuda emot, men hans lagkamrater såg oroväckande ointresserade ut av att ta emot inläggen i straffområdet.

Skrek ut sin glädje efter målet

I paus var saken klar. Det handlade egentligen bara om hur mycket Sevilla skulle tillåta sig att förödmjukas. En hel del till, stod det klart några minuter in i andra halvlek när kvällens huvudperson på riktigt klev in i berättelsen.
Lionel Messi har sagt att när Barcelona spelar dåligt eller har problem ser han till att befinna sig i närheten av Andrés Iniesta på planen, för att få lugn.

Messi visste att matchen var vunnen när han kom i full galopp mot straffområdet för kanske femtonde gången för kvällen. Men han visste också att Andrés Iniesta inte fått ta avsked riktigt än. Så han frispelade den lille eleganten från Albacete, som rundade målvakten Soria och slog in bollen ur nästan ingen vinkel alls. 0–4. Andresito skrek ut sin glädje, lagkamraterna kramade honom som var han den sista droppen vatten i en vidsträckt öken.
0–5 på straff var en detalj, ett mål Philippe Coutinho kommer vara ensam om att minnas redan i morgon.

Det fina med Copa del Rey-finaler är att de ofta spelas på mer eller mindre neutral mark och därmed blir de enda riktiga tillfällena under den spanska säsongen där båda lagen har lika mycket publikstöd. Andaluserna hade skippat finalen på ferian för att resa till huvudstaden med förhoppningen att Sevilla skulle kunna klä av Barcelona så som Roma alldeles nyligen gjort i Champions League.

Utbytt till stående ovationer

De ditresta katalanerna blev visiterade utanför Wanda Metropolitan-stadion i Madrid. Polisen beslagtog alla gula vimplar och banderoller vars innebörd är kravet att de katalanska politiker som fängslades i samband med självständighetsomröstningen i höstas ska släppas fria.

Inför avspark visslade halva arenan ut nationalsången medan kung Felipe på läktaren låtsades som att det regnade.

Det mesta var alltså precis som vanligt inför Copa del rey-finalen. Efteråt var allting lite annorlunda.
Andrés Iniesta blev utbytt i 88:e minuten till hela stadions stående ovationer. Det var en lång promenad från mittcirkeln till bänken och någonstans på vägen fick han torka bort fukten i ögonen också. Barcelonas största geni i modern tid klev av sin sista final efter en förkrossande seger och hyllningarna dånande i öronen. Det var precis så sagan skulle sluta.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

LÄS VIDARE

Iniesta i tårar – lämnar Barcelona efter 22 år

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Copa del Rey

Andres Iniesta

FC Barcelona

Lionel Messi