Öppna brevet – vill få Zlatan att byta sida

Zlatan Ibrahimovics delägarskap i ett spelbolag får skarp kritik från Spelberoendes riksförbund.

Nu skriver de ett öppet brev till den svenske stjärnan.

– Skulle han besöka ett av våra kvällsmöten tror jag han skulle få rejäl avsmak för spel. En chock, säger ordföranden Henrik Armus.

Zlatan Ibrahimovics delägarskap och reklamuppdrag för ett spelbolag har blivit en följetong under våren.

Den stora frågan har varit huruvida Zlatan kan spela VM för Sverige trots spelbolagsengagemanget och La Galaxy-forwarden har gjort vad han har kunnat för att hålla de svenska fansen förvirrade.

Men på Spelberoendets riksförbund är fokuset ett annat. Där hoppas man få Zlatan att upphöra helt med sina kopplingar till spelbolaget. I ett öppet brev (se nedan) vädjar man nu till Ibrahimovic att ”byta sida”.

”En beroendesjukdom”

Ordförande Henrik Armus, varför skrev ni det här brevet?

– Överlag är det många kändisar som är ambassadörer för spelbolag och det här är egentligen riktat till alla dem. Men när Zlatan blev delägare blev det droppen för oss. Han är en stor förebild för väldigt många.

– Spelberoende är klassat som en beroendesjukdom. Tänk att samma kändisar skulle göra reklam för alkohol eller droger utan att veta vad man gör reklam för.

Varför tror du så många gör reklam för spelbolag?

– Jag tror det handlar om okunskap, hade man varit med på ett kvällsmöte som normalt funtad person tror jag inte man gjort reklam för spel. Då hade man fått avsmak, säger Armus.

”Skulle få en rejäl avsmak”

Spelreklamen är tillåten och finns överallt, även i vår tidning och bland idrottsklubbar, är det inte individens ansvar att klara av att sålla?

– Jag förstår den frågan, men då vill jag hänvisa till okunskapen igen. Hade idrottsföreningar eller ni gjort reklam för vodka eller droger om ni hade fått det? Visst är det eget ansvar, men säger man det till alkoholisten eller den drogberoende också? Vi ser en jätteskillnad på hur man ser på spelet, i Sverige är vi ett spelande folk där det är lagligt. Tyvärr lider folk av det.

Ni bjuder in Zlatan till ett kvällsmöte, hur tror ni han skulle reagera om det faktiskt blir av?

– Jag tror han skulle få en rejäl avsmak för spel, en chock. Man blir chockad av hur illa det är i verkligheten. Zlatan kommer själv från Rosengård och det är ett av de ställen där man har mest problem med spelberoende, säger Henrik Armus.

Sportbladet har sökt representanter för Zlatan Ibrahimovic för en replik, utan framgång.

Läs det öppna brevet nedan.


Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.