Fotboll

Domarbasen om razzian: ”Man blir bara trött”

Av: 

Fredrik Jönsson

Bosse Karlsson.
Bosse Karlsson.

FOTBOLL

Två fotbollsdomare har gripits av polisen – misstänkta för matchfixing.

Domarbasen Bosse Karlsson är otroligt besviken.

– Man blir bara trött. Det här är inte bra, säger han.

Enligt DN gjorde polisen ett tillslag mot en misstänkt matchfixinghärva i svensk fotboll under tisdagen. Polisen genomförde en razzia och i södra Sverige och tre personer greps – två av dem är domare. Domarna har dömt i division 2 i Sverige.

Domarbasen Bosse Karlsson, som har läst artikeln i dag, uttrycker en uppgivenhet när han pratar om fallet.

– Man blir så besviken. Vi har under flera år – på varenda domarkurs och domarträff – pratat om det här. Vad kan man göra mer? Det går inte att göra mycket mer. Det är varje människas ansvar, säger 65-åringen.

– Vi hade elitdomarkurs nu i helgen, vi hade vår säkerhetschef där och vi pratade om det här. Vi betonade hur viktigt det är att hålla vår uppgift och vara neutral i den här frågan, vad som krävs av en domare. Sedan går det två dagar, sedan händer det någonting.

”Ska man inte kunna lita på domarna?”

När det har skrivits om matchfixing i Sverige har det varit spelare som har misstänkts. Det här är första gången som domare grips.

– Det är ju inte bra. Ska man inte kunna lita på domarna? Så blir det väl nu. Det är väl den motvinden som kommer att börja blåsa för oss tyvärr, säger Karlsson.

Är du chockad?

– Man har varit naiv för många gånger för att tro på att något sådant här. Det har ju hänt i andra länder också. Man blir bara trött...

– Man lägger ner dag och natt för att bygga upp ett förtroende för domarna, och så slår någon undan det.

”Du kan inte hålla på så här”

Karlsson var nyligen på en kurs tillsammans med toppdomare inför omstarten av Champions League och Europa League. Då lades extra kraft på de här problemen.

– Det är ett enormt arbete som pågår. Jag vet inte hur många som är anställda på Uefa för att jobba emot det här, säger han.

– Jag hoppas att det blir en varningslampa för samtliga. Att det kan gå så här, att det kan sluta så här. Du kan inte hålla på så här, man bevakas hela tiden.

Dagens Nyheter skriver att den äldre av de två domarna har en koppling till den 24-årige fotbollsspelaren som åtalades för matchfixing i höstas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!