Stilijan Petrov tillbaka på fotbollsplanen

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:

”Fint att komma ut och få spela riktiga matcher igen”

1 av 13
Tillbaka på planen. Foto: Birmingham Mail.

För drygt två år sedan kämpade han för att överleva cancern.

Nu är Stilijan Petrov, 35, tillbaka på fotbollsplanen.

– Han kommer förbi, betalar sin avgift och tar en öl med grabbarna efter matcherna, säger amatörlagets sekreterare John Bust.

Det var år 2012 som Aston Villas förre lagkapten Stilijan Petrov kände sig sjuk efter en match mot Arsenal. Han hade spelat 90 hårda minuter, men kände sig ovanligt trött.

Själv misstänkte han till en början att det rörde sig om en förkylning, men det skulle visa sig vara värre än så.

Läkarna slog fast att bulgaren hade leukemi, blodcancer, och karriären fick läggas på is. Ett år senare meddelade han att den professionella karriären var över.

Nu är 35-åringen tillbaka på fotbollsplanen, för amatörlaget Wychall Wanderers, och givetvis gör han mål igen.

– Det är jäkligt kul och det är tuffa matcher. Det är bara fint att komma ut och få spela riktiga matcher igen. Jag har kunnat spela 90 minuter och min hälsa är på bättringsvägen, men jag måste ha tålamod, säger Petrov till Birmingham Mail.

Träffar fans

Och då det rör sig om just ett amatörlag är det världar ifrån den verklighet han levde under åren i Premier League, där han blev en ikon hos Aston Villa.

– Vad gäller positioner här ute får man spela där man behövs. Ibland är vi bara 12 spelare, säger han med ett skratt och berättar om hur Villa-fans kommer och kollar på matcherna.

– Jag får frågor om autografer och bilder efter matcherna. Jag träffar på en hel del Villa-fans och det är fantastiskt att prata med dem. Supportrarna är underbara.

Hyllas för inställningen

Just nu mår Petrov bra. Han har tre månader kvar med medicinerna och steroiderna kan han sluta äta i januari. Amatörlagets sekreterare John Busst vittnar i sin tur om en värvning som inte bara är fantastisk på fotbollsplanen, utan även utanför.

– Det mest enastående är att han är en sådan underbar grabb med fötterna på jorden. Han kommer förbi, betalar sin avgift och tar en öl med grabbarna efter matcherna, säger Busst till Birmingham Mail.

Stilijan Petrov spelade under karriären för tre klubbar: CSKA Sofia, Celtic och Aston Villa. Han har representerat Bulgariens landslag hela 106 gånger.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.