Dick Advocaat tar över Serbien

Publicerad 2014-07-28

Presenterades som ny förbundskapten under måndagen

Dick Advocaat.

I dag presenterades Dick Advocaat som Serbiens nye förbundskapten.

Den ansedda tränaren, som tidigare har lett Nederländerna, USA, Sydkorea, Belgien och Ryssland i landslagssammanhang, tar över jobbet efter att Serbien misslyckats med att ta sig till VM.

– Jag valde Serbien eftersom jag tror att vi kan åstadkomma något stort, säger han.

När det stod klart att Serbien missade VM valde förbundskaptenen Sinisa Mihajlovic, numera tränare i Sampdoria, att hoppa av sitt uppdrag. Sedan dess har landslaget letts tillfälligt av Ljubinko Drulovic, men nu har de fått en permanent ersättare.

Och det är inte vem som helst.

Erkänd tränare

Dick Advocaat presenterades i dag som ny förbundskapten för Serbien. Den holländske 66-åringen har tidigare lett landslag som Nederländerna, USA, Sydkorea, Belgien, Förenade Arabemiraten och Ryssland, men också klubbar som PSV Eindhoven, Rangers FC, VfL Borussia Mönchengladbach, FC Zenit och AZ Alkmaar.

– Jag valde Serbien eftersom jag tror att vi kan åstadkomma något stort, något viktigt i framtiden. EM 2016, till att börja med, säger Advocaat enligt Uefa.

Siktar på EM 2016

I kvalet till EM i Frankrike hamnade Serbien i grupp I, tillsammans med Portugal, Danmark, Armenien och Albanien.

– Vi måste jobba hårt för att bygga upp våra kvalitéer och eliminera våra svagheter. Jag har sett att serbiska spelare spelare med mycket känslor för landslaget, vilket är bra. Vår kvalgrupp är tuff, men jag är optimistisk, säger Advocaat.

66-åringen blir Serbiens andra utländska förbundskapten någonsin, efter spanjoren Javier Clemente som ledde landslaget under 2006 och 2007.