Deras besked i natt: ’Jobbar fortfarande’

Publicerad:

FOTBOLL

Men pampen är hoppfull - tror på spel

Sent i natt jobbade Friends Arena fortfarande med att få gräsmattan på nationalarenan i spelbart skick.

Först efter ett möte i dag bestäms om AIK-Falkenberg kan spelas som planerat klockan 19.00 i kväll.

– Jag pratade precis med våra experter och de säger att det ser väldigt bra ut, säger Stadium Manager Stefan Wittberg till Sportbladet i natt.

17 000 fans hade löst biljetter på förhand, AIK hade bjudit in Stockholms alla sjukhus till Friends Arena och Falkenberg hade skickat en busslass med fans till huvudstaden.

Sedan kom beskedet: matchen ställs in.

Anledningen var det kaosväder som svepte in över Stockholm i går, och som gav Solna stad 40 millimeter regn på 45 minuter, men också - så klart - det faktum att nationalarenans tak stod öppet.

Beslutet att inte stänga taket redan på lördagskvällen säger Friends Arenas vd, Thomas Perslund, att man tog i samråd med AIK, efter att ha tagit del av väderprognoser från SMHI.

Stadium Manager Stefan Wittberg utvecklar:

– Prognosen var att det skulle komma lite regn, och det är bara bra för gräsmattan. På morgonen ringde jag Brommatornet och de hade en prognos som sa att det skulle kunna komma 0,9-3,3 millimeter regn på eftermiddagen. Det blev ju lite mer än så…

Wittberg förklarar också att det inte går att parera ett oväder med så kort varsel, eftersom taket på Friends Arena tar cirka två timmar att stänga.

”Ser väldigt bra ut”

Matchen mellan AIK och Falkenberg spelas därför i kväll, klockan 19, i stället. Det är i alla fall tanken.

Men vid midnatt jobbade man fortfarande febrilt med att få gräsmattan på Friends Arena spelbar.

– Jag pratade precis med gräskillarna som är där och luftar gräset. De vågar så klart inte ropa hej men de säger att det ser väldigt bra ut. Vi hyser goda förhoppningar om att matchen ska kunna spelas i dag, måndag, säger Wittberg till Sportbladet.

Men det går inte att garantera?

– Det går aldrig att garantera till 100 procent att en match ska spelas.

När tas beslutet?

– Domarna, matchdelegat och klubbarna kommer att ha ett möte klockan 10.30. Det är en normal procedur, bara så att man täcker upp alla eventualiteter. Men som sagt, de rapporter jag fått från våra gräsexperter är att matchen ska kunna spelas.

Hur ser det ut på Friends Arena just nu (vid midnatt)?

– Taket är stängt, för alla som undrar. Och just nu jobbar de med dräneringen, att se till att allt vatten kommer bort. Det är en sak att ha en gräsmatta som ser bra ut och som man kan gå på. Men sedan ska 22 spelare springa omkring i 1,5 timme på den…, säger Wittberg.

”Är för dåligt”

Även om matchen spelas i dag, måndag, ruckar det AIK:s förberedelser inför årets hittills viktigaste match: Europa League-kvalmatchen mot Astana i Kazakstan, som spelas på torsdag. ”Gnaget” får alltså en dags mindre vila.

– Självklart hade vi velat spela matchen i dag (läs: i går). Vi hade laddat hela dagen för detta och så kommer vi till nationalarenan och får beskedet att vi inte kan spela för det är för mycket vatten. Det är för dåligt! Det ska inte få kunna hända, säger målvakten Patrik Carlgren.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN