Vill införa alkotester på allsvenska arenor

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Rose-Marie Frebran och idrottsminister Gabriel Wikström (S).
Foto: TT
Rose-Marie Frebran och idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Den som besöker fotbollsmatcher kan från och med i vår få nykterheten kontrollerad.

Det beskedet gav nationella samordnaren för positiv supporterkultur vid en presskonferens i Stockholm i dag.

– Supportrarna får skärpa till sig, inte minst vid bortaresorna, säger Rose-Marie Frebran vars förslag om promillestudier får stöd av idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Frebran är nationell samordnare för en positiv supporterkultur mot våld och annan brottslighet i anslutning till idrottsevenemang.

Vid en presskonferens i Stockholm i dag överlämnade hon sin slutrapport till idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Enligt Frebran är ordningsläget kring fotbolls- och ishockeymatcher i huvudsak gott, naturligtvis undantaget den tragiska starten på fotbollssäsongen 2014 då en Djurgårdssupporter misshandlades till döds i Helsingborg.

”Viktigt att diskutera”

Rose-Marie Frebran uppmanar nu regeringen att vidta åtgärder för att öka nykterheten bland besökarna, både vad gäller alkohol och narkotika.

– På restauranger i anslutning till arenor eller på arenor handlar det om ansvarsfull alkoholservering naturligtvis. Det ska ingå i det projekt som Stad ("Stockholm förebygger alkohol och droger") kommer att jobba med. Sedan när det gäller supportrarna och deras bortaresor tror jag det är viktigt att föreningarna diskuterar med sina officiella supporerklubbar och blir överens om vad som ska gälla. Och visst behöver supportrarna själv skärpa till sig också, inte minst på bortaresor som sagt, säger Rose-Marie Frebran.

Hon tillägger:

– Man ska naturligtvis inte släppas in på arenan om man är berusad.

”Varför ska man släppa in dem?”

Är det verkligen realistiskt att kunna förhindra det?

– Ja. Varför ska man släppa in berusade personer? undrar Rose-Marie Frebran och berättar att Stad-projektet även innefattar promillekontroller vid arenorna från och med i vår.

– Då får vi siffror och det är bra, säger hon.

Hur ska det fungera konkret?

– Ja, det kommer att finnas vid matcherna.

Blåskontroller vid allsvenska matcher?

– Ja.

Det måste väl vara frivilligt?

– Ja, förmodligen måste det vara frivilligt.

Ger det en rättvisande bild då?

– De ser ju om någon är berusad, men vägrar att låta sig mätas. Då är det något de kan hålla reda på, att de här personerna finns, säger Rose-Marie Frebran.

Särskilt utvalda arenor

Testerna kommer att genomföras på särskilt utvalda arenor.

Idrottsministern Gabriel Wikström (S), som också medverkade vid presskonferensen, tror det blir svårt att nå en nollvision.

– Jag tror att man kan göra väldigt mycket mer än vad man gör i dag. Jag är väldigt glad för det här samarbetetsprojektet, inte minst att folkhälsomyndigheten finns med och bidrar med anslag för att se hur berusningsgraden ser ut. Man skulle kunna göra mer runt allt vad gäller alkoholhalten till andra delar men sedan att ha en nollvision, det är framför allt en fråga för enskilda klubbar och idrottsrörelsen i stort. I första hand gäller det att komma tillrätta med de värsta avarterna, säger Gabriel Wikström.

Ett annat förslag är helnyktra läktare, menar Rose-Marie Frebran:

– Visst skulle en klubb kunna ha det om de vill. Precis som de har familjeläktare och barnläktare. Då vet man att där ska det i alla fall inte vara något stök, säger Rose-Marie Frebran.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN