”Vi vill inte ha el Clásico-beteende”

FOTBOLL

Domarkommittén tar krafttag mot filmningar

Foto: Tuffa tag MFF:s Markus Rosenberg och AIK:s Nils-Eric Johansson i en tuff närkamp – något domarna föredrar.

I fjol ökade filmningarna i allsvenskan.

Under våren har domarkommittén uppmärksammat klubbarna i landet på den oroande trenden.

– Vi vill inte ha el Clásico-beteende i Sverige, säger domarbasen Bosse Karlsson.

Foto: Barcelonastjärnan Neymar kvider i el Clásico.

Inför varje säsong träffar domarkommittén de allsvenska klubbarna för att informera om nya regeltolkningar och fokusområden.

I år har filmningar varit i centrum. Att medvetet slänga sig för att lura domarna är inget stort problem, men under 2014 ökande andelen filmningar, menar landets domare.

– Det har ökat från att vara ingenting till att dyka upp ibland. Vi har sett det och därför påtalar vi klubbarna, säger Bosse Karlsson till Sportbladet på den allsvenska upptaktsträffen.

”Får inte bli lamt”

Domarbasen vill undvika ”el Clásico”-scener där spelarna förstärker, simulerar och rullar runt på gräset.

– Fotbollen har sin regelbok och där har vi ingen skillnad, men det finns olika kulturer. I Spanien, särskilt när det är en sådan stor match, är det kultur att kasta sig och filma. För fotbollens image är inte det bra, liksom när Zlatan blir utvisad och nio Chelsea-spelare omringar domaren.

– Det får inte bli för lamt heller, man ska ha rätt nivå. Att filma är fusk.

”Bland det tråkigaste”

Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson välkomnar debatten.

– Det är jättebra att det uppmärksammas. Filmningar är bland det tråkigaste man kan se. En spelare som Pepe (försvarare i Real Madrid) är tragisk att se när han håller på.

– Jag tycker att våra domare har uttryckt det bra. Det finns förståelse för adrenalin och unga spelare som är heta. Man vet ju själv hur det var när man spelade och blev förbannad, haha.

AIK:s ytter Nabil Bahoui har fått ta del av utvärderingen – men det kommer inte att förändra hans beteende på plan.

– Jag är skitdålig på att filma så det påverkar ingenting.

Vem filmar mest i AIK?

– Tror inte vi har någon faktiskt. Vi är nog mer åt andra hållet, typ som Kenny Pavey som får en massa smällar och springer vidare ändå.

Sportbladets Robert Laul listar 10 torra upptaktsskämt

Årets allsvenska upptaktsträff var lite snyggare, lite proffsigare och lite mindre pajig än upptaktsträffar brukar vara.

På gott och ont.

Ni får helt enkelt ha överseende med att listan över de tio roligaste händelserna inte är något skrattkalas.

Men så är det ibland, håll till godo:

1. Halmstad BK:s nyförvärv Mohammed Ali Khan fick frågan varför han flyttade hem från Kina, vad som var så dåligt med landet:

– Ja, var ska jag börja? sa Ali Khan och radade sedan upp ”maten, kulturen, människorna och luften” innan han beskrev oron över att ha ätit hund, samt avslöjade hur han avrådde Blåvitts Lasse Vibe från att flytta dit:

– Annars var det bra, sammanfattade Ali Khan.

2. När Falkenbergs tränare Hasse Eklund tröttnade på frågor om hur nederlagstippade FFF är hade han ett ess i rockärmen.

– Falkenberg är det enda allsvenska lag som aldrig har åkt ur allsvenskan, sa Eklund och fick tillfälligt tyst på intervjuaren Jonas Dahlqvist. För det har ju Eklund faktiskt helt rätt i.

3. Värsta grodan stod Gefles tränare Roger Sandberg för. Ja inte för att han sa något dumt alltså utan för att förklara föreningens behov av ny arena.

– Det var en vanlig dag, vi hade tränat, och där hoppade det en groda på golvet i omklädningsrummet. ”Vad fan är det här?” undrade jag men det var tydligen helt normalt för den perioden. Min kollega Thomas tog grodan i handen, bar ut den och satte den nere vid ån. De är väldiga djurvänner i Gefle, och försöker ta hand om grodorna i omklädningsrummet. Men det säger något om att vi behöver en ny arena, konstaterade Sandberg.

4. Två comebacker är värda att uppmärksammas: Peter Fröjdfeldt som blir ”coach” för proffsdomarna, och Janne Jönsson som tar över som tränare i HBK. Nu har allsvenskan två personer som ger solariumbrännan ett ansikte igen.

5. Svenska cupen-finalen lottades, IFK Göteborg fick hemmaplan, Örebro spelar borta och när ÖSK-tränaren Alexander Axén kom upp på scen för att kommentera detta gick han rakt fram till skålen, tog upp en boll och konstaterade:

– Har den här legat i frysen eller?

6. Hammarbys Nanne Bergstrand fick en fråga om något fotbollsrelaterat, letade en stund efter svaret innan han konstaterade att han hade betydligt större bekymmer att fundera på i Stockholm. Nämligen att få tag på en parkeringsplats.

7. Elfsborgs målvakt Kevin Stuhr Ellegaard var ensam om att gå upp på scen i träningskläder varpå intervjuare Dahlqvist frågade:

– Du som brukar vara fåfäng…hur tänkte du här?

Ellegaard hämtade sig aldrig riktigt efter den attacken.

8. Apropå kläder: Falkenbergs Tobias Karlsson hade en väldigt lång tröja och ett par väldigt korta byxor. Oklart varför.

9. När domarna informerade om offsideregeln visades ett klipp på en sekvens från en Manchester United-match. Bakom oss i salen satt IFK Göteborg-tränaren och Liverpool-supportern Jörgen Lennartsson som väste högt:

– United blir väl fan aldrig avvinkade för offside.

Den här gången hade han rätt, klippet visade hur Man U fick ett regelvidrigt mål godkänt, Lennartsson skakade på huvudet och lutade sig tillbaka igen.

10. Roar Hansen fick frågan vad han hade för bild av Åtvidaberg innan han blev tränare för Åtvidaberg:

– Det där jävla konstgräset, svarade Hansen innan han kom på att det nog var onödigt ärligt.

ARTIKELN HANDLAR OM