”Stackars Hamrén”

FOTBOLL

Sundhage tacklar kritik – med att mäta sig med kollegan

LISSABON. Målvakterna har kallats svajiga, backlinjen osäker och kanterna orutinerade.

Nu berättar Pia Sund­hage att hon tacklar kritiken mot sitt landslag genom att mäta sig med en kollega.

– Jag tänker ”stackars Erik Hamrén”, säger förbundskaptenen i podcasten ”Fotboll och damsamhälle”.

Foto: Pia Sundhage har upplevt en tid då media sällan rapporterade om damfotboll.

Sverige är halvvägs in i Algarve cup.

Efter seger mot Tyskland (4–2) och förlust mot Brasilien (0–2) finns fortfarande en teoretisk möjlighet att gå till final om laget i dag slår Kina.

Lotta Schelin är tillbaka i spel efter att ha störts av migrän förra veckan.

Hon är normalt en given start­spelare i landslaget, tillsammans med Caroline Seger, Nilla Fischer, Therese Sjögran och Kosovare Asllani.

”Delar gärna med mig”

Kvintetten är relativt förskonad från kritik, vilket inte går att säga om resten av laget.

Målvakterna, mittbackarna och kanterna har ifrågasatts inför sommarens VM.

I podcasten ”Fotboll och damsamhälle” pratar Pia Sundhage om pressen i att vara förbundskapten, med allt vad det innebär av positiva och negativa omdömen i media.

– Jag delar gärna med mig till dem jag jobbar ihop med och så flabbar vi lite. Det är väldigt ofta en kommentar som kommer fram: det är bra att de tycker! Så sluta pip! Förr var det tvärtom, så det finns ett engagemang, säger hon.

Tar hjälp av andra

Sundhage trycker på skillnaden i att försvara och förklara damlandslaget. Det första är hon inte intresserad av, det andra ser hon som nödvändigt i sitt jobb.

Hon var aktiv under tider då media sällan rapporterade om damfotboll, så nu tänker hon inte tryckas ner ens av orättvisa artiklar.

I ”Fotboll och damsamhälle” berättar Sundhage att hon tar hjälp av ledare omkring sig för att skratta bort viss kritik. Lyckas inte det har de ett annat knep.

– Vi brukar säga såhär: stackars Erik Hamrén, i förhållande till vilken kritik vi får. Om man tittar på EM var det ändå väldigt positivt, så jag tänker ”stackars Erik Hamrén”. Det har vi sagt som slutkläm på den här diskussionen.

OSÄKRA KORT I DEFENSIVEN

Kritiken (från bland andra Sportbladets krönikörer Jennifer Wegerup och Kristoffer Bergström):

1 Sverige saknar en given först­a­målvakt till VM Hedvig Lindahl har ont om speltid och är nu skadad. Håller Carola Söberg för att leda Sverige till medalj i sommarens VM?

2 Sveriges backlinje är osäker 15 landskamper i rad startades med ett annat mittlås än föregående match. Vem ska Nilla Fischer matchas ihop med? Klarar offensiva Rubensson av att försvara mot världsanfallare på sin kant?

3 Talangerna tar inte plats Floder av främst mittfältare har testats i landslaget, men de har förtvivlat svårt att bita sig fast. Varför etablerar sig inte Göransson, Diaz, Banusic, Hjohlman, Konradsson, Rolfö eller någon av de andra i elvan?

Så tacklar Sundhage orättvis kritik:

1 ”Jag kör ett resonemang med mig själv: vad vet journalisten i förhållande till vad jag vet om det han eller hon skriver?”.

2 ”Jag delar gärna med mig till dem jag jobbar ihop med och så flabbar vi lite. Det är väldigt ofta en kommentar som kommer fram: det är bra att de tycker!”

3 ”Vi brukar säga såhär: stackars Erik Hamrén, i förhållande till vilken kritik vi får.”

Citaten är från podcasten ”Fotboll och damsamhälle”

ARTIKELN HANDLAR OM