Skandal i ryska ligan: ”Vår heder besudlades”

1 av 2 | Foto: Ekaterina Stepanova har skrivit ett öppet brev om polisens visitering. Bilden är taget vid ett annat tillfälle och arenan har ingenting med händelsen att göra.
FOTBOLL

Bortamatchen mot Rubin Kazan blev en mardröm för flera kvinnliga Spartak Moskva-supportrar.

En av dessa, Ekaterina Stepanova, skriver i ett öppet brev om hur polisens visitering vid arenan gick till.

”Kvinnor tvingades att strippa, även underkläderna”.

Foto: Kopia på brevet.

Rysk fotboll skakas av en praktskandal. I ett öppet brev till rysk polis och den ryska ligan skriver supportern Ekaterina Stepanova om hur hon och andra kvinnliga supportrar behandlades av polis vid Rubin Kazans hemmaarena.

De kvinnliga supportrarna var på plats för att heja på sitt Spartak Moskva men enligt Stepanova tvingades de att klä av sig helt nakna för visitering för att få komma in på arenan.

”Som många av er redan vet hade kvinnorna problem vid visiteringen. Kvinnor tvingades att strippa, även underkläderna”, skriver Stepanova i brevet som publicerat hos ryska Sport Express.

Hänvisade till bomb

Klädde man inte av sig, skulle man inte få komma in på arenan. Stepanova valde att lämna kön men såg andra supportrar helt avklädda.

”Köerna växte snabbt eftersom visiteringarna av kvinnorna tog mellan sju och tio minuter. Tre till fyra polismän per visitering. Jag är chockad. Jag informerade poliserna på plats om deras brott mot den ryska konstitutionen och brott mot mänskliga rättigheter”, skriver hon.

På plats frågade hon en kvinnlig polisman varför kvinnorna var tvungna att klä av sig.

”Hon tittade på mig med galna ögon och sa att jag 'kanske har en bomb'”.

Har anmält

Nu vädjar Stepanova till de utsatta kvinnorna att berätta sin historia – och kontakta sin klubb.

”Jag vill vädja till alla kvinnor som tvingades strippa och få sin heder och ära besudlad att kontakta Spartak Moskva för juridisk hjälp. Ju fler uttalanden från oss desto mer sannolikt att polisen väljer att behandla oss med respekt”.

En anmälan är enligt Sport Express upprättad mot de ansvariga polismännen.

Matchen slutade i 4-0-seger för gästande Spartak. Svenske landslagsmittfältaren Kim Källström spelade hela matchen för Moskva-laget.