Vädjar i öppet brev: ”Låt oss mötas”

FOTBOLL

Utkastade klubbens förslag till Celtic

Foto: TT

Legia Warszawa slog ut Celtic – men kastas ut ur Champions League.

Nu vädjar klubben i ett öppet brev till skottarna om att reda ut saker och ting.

– Vi kommer att kämpa för Legia, säger delägaren Dariusz Mioduski.

Legia Warszawa körde över Celtic i kvalet till Champions League. De polska mästarna vann med 4–1 hemma och 2–0 borta och tog sig vidare till playoff-rundan.

Men bara timmar före lottningen kom dråpslaget: Bartosz Bereszynski, som hoppade in med fyra minuter kvar, skulle egentligen varit avstängd. Då klubben använde en otillgänglig spelare dömdes Celtic som vinnare med 3–0 och gick vidare på fler bortamål.

”Jag utmanar er”

Legia slängdes ut ur turneringen – men klubben ger inte upp sin plats.

Nu vädjar presidenten Boguslaw Lesnodorski och delägaren Dariusz Mioduski till Celtic i ett öppet brev. Polackerna vill träffas för att reda ut saker och ting.

”Låt oss mötas i Warszawa eller Glasgow och avgöra den här frågan hedervärt”, skriver Mioduski i brevet.

”Förstör inte den vackra klubbära som ni har tagit hand om under tidigare generationer, The Bhoys. Jag utmanar er”, fortsätter han.

Legia Warszawa sätter sin seger i jämförelse med Celtics Europacupvinst 1967.

”Celtic FC skrev ett av de vackraste kapitlen i Europas fotobllshistoria när man 1967 oväntat besegrade mäktiga Inter under ledning av Helenio Herrera. Föreställ er att Jock Stein och Billy McNeill skulle få sin största triumf i karriären förstöd av att ha fyllt i anmälningsblanketten på fel sätt”, skriver ägaren.

Den ansvarige kan straffas

Mioduski kallar Uefas beslut för ”djupt orättvist och emot andan av fair play”. På en presskonferens, som återges på klubbens webbplats, förklarar ägarna att de försöker få till en ändring av straffet.

– Det är ofrånkomligt att vi gjorde ett misstag. Å andra sidan, och åtminstone enligt vår syn, står straffet inte i proportion till felet. Vi är ingen perfekt organisation, det är det ingen som är, men personen som är ansvarig kommer att straffas så att liknande fel inte inträffar i framtiden, säger Miodurski.

Lesnodorski:

– Vi har anlitat internationella jurister som har erfarenhet av mål vid skiljedomstolen. De arbetar nu för att vi ska lyckas med överklagan.

ARTIKELN HANDLAR OM