AIK tjänar miljoner – ”Bajen” får ingenting

FOTBOLL

Kindlund: ”Får acceptera att livet är som det är”

1 av 2 | Foto: AIK tjänar miljoner på utsålda cupderbyt.

41 031 plåtar är sålda till derbyt i cupen.

Då tjänar AIK miljonbelopp medan Hammarby kammar noll.

– Ibland är det bara att acceptera att livet är som det är, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Sista omgången i svenska cupens gruppspel och intresset är skyhögt för årets första Stockholmsderby.

Under fredagseftermiddagen hade 41 031 biljetter sålts.

– Det finns knappt en plats kvar. Det kan vara att vi kan släppa några platser när tv valt var de vill ha sina kameror. Det är på den nivån det är, säger Thomas Edselius, vd i AIK.

Har billigare biljetter

Publiksuccén innebär samtidigt ett fint tillskott i AIK:s kassa. Enligt Thomas Edselius ligger publikintäkterna på mellan fem och sex miljoner kronor.

– Jag vet inte exakt vilka kostnader det blir, men det blir ett tillskott. Det är inte snack om saken. Samtidigt är det inte derbypriserna som i allsvenskan på biljetterna, utan de är billigare. Vissa går på 95 kronor.

Varför har ni inte normalpriser? Då hade ni ju tjänat ännu mer.

– Eftersom matchen spelas i början av mars gjorde vi bedömningen att det inte kändes jättehett på det sättet. Vi pratade om 30 000 och då försökte vi vara realistiska. Men det finns ett behov och törst över det här. Man ser det som ett derby och sedan råkar det vara i svenska cupen.

"Hammarby grinar inte"

För Hammarbys del är derbyt dock ingen miljonaffär.

AIK får allt, "Bajen" inget.

– Det är inte så mycket att orda om egentligen. De är hemmalag och det finns ett rankingsystem i cupen som avgör sånt. Det är inte Hammarbys stil att grina över orättvisa, säger Henrik Kindlund.

Har det förts diskussioner om att dela på intäkterna?

– Inte något konkret. Hade vi haft hemmamatchen har jag svårt att se att vi skulle vilja det. Och det är svårt att dra en gräns i så fall. Nu är det ett derby, men hur skulle man göra om det exempelvis var Hammarby mot Malmö på Tele2 arena? Det är bara att acceptera att livet är som det är.

AIK och Hammarby har jobbat tätt tillsammans med polisen för att kunna upprätthålla säkerheten inför och under matchen. Det är gästerna som måste vinna för att ta sig till kvartsfinal i cupen.

ARTIKELN HANDLAR OM