Mardrömsbesked för svenska lagen

FOTBOLL

Efter MFF:s triumf – nu blir det ännu svårare att nå Europa

Malmö FF har precis tagit sig till Champions League men i framtiden blir det ännu svårare för svenska klubbar att nå Europa-spel.

Uefa meddelade på fredagen att flera förändringar görs i Europa Leagues utformning.

Något som även påverkar Champions League.

Uefa vill höja kvalitén på Europa League och de gör det genom att ta in fler lag från de stora ligorna. Turneringen kommer fortsatt att avgöras med tre kvalomgångar, play-off, gruppspel och slutspel men antalet lag som slipper kvala utökas.

Färre lag kan kvala in

Dagens sju direktkvalificerade lag till gruppspelet ökas till 16. De som får gratisplatserna är cup-vinnarna från de tolv högst rankade nationerna, ligafyran i den fjärde högst rankade och ligafemmorna från topp tre.

Om en cup-vinnare redan tagit sig till Champions League/Europa League går platsen till det lag som placerat sig bäst i samma liga och ännu inte fått en Europa-plats, inte längre till cup-tvåan som tidigare.

Förändringen gör att det blir färre lag som kan kvalificera sig till Europa League genom kvalspel, något som slår mot Sverige då allsvenskan i dag bara rankas som den 23:e bästa ligan i Europa. I år lyckades inte heller något svenskt lag nå turneringen.

Får ha fler lag i CL

Dessutom så kommer vinnaren av Europa League att ta en av platserna till efterföljande Champions League. I och med det utökas också det maximalt antalet tillåtna lag från en och samma nation i Champions League från fyra till fem.

Fler lag från de största nationerna i både Champions League och Europa League alltså.